Sponsor

ATHENS WEATHER

Γιγάντιος υπόγειος ωκεανός στον Τιτάνα

Είναι μεγαλύτερος από τους γήινους και ίσως κρύβει ζωή

Γιγάντιος υπόγειος ωκεανός στον Τιτάνα

Ενα γιγάντιο ωκεανό κρύβει σύμφωνα με νέα μελέτη στο εσωτερικό του ο Τιτάνας

Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε δεδομένα που έστειλε το σκάφος Cassini που εξερευνά τα τελευταία χρόνια τον Κρόνο και τα φεγγάρια του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος εξ αυτών, ο Τιτάνας, έχει ένα γιγάντιο υπόγειο ωκεανό. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ωκεανός αυτός είναι μεγαλύτερος από όσο όλοι οι ωκεανοί της Γης μαζί! Θεωρούν επίσης ότι ο ωκεανός αυτός διαθέτει συνθήκες ευνοϊκές  για την ύπαρξη ζωής εκεί.



Η ανακάλυψη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Sapienza στη Ρώμη και του Πανεπιστημίου Cornell στις ΗΠΑ μελέτησαν τα δεδομένα που έχει καταγράψει το Cassini από το μαγνητικό πεδίο του Τιτάνα την περίοδο 2006-2011. Επικέντρωσαν την προσοχή τους στις μεταβολές που υπάρχουν τόσο στο μαγνητικό πεδίο όσο και στο σχήμα του Τιτάνα κατά την τροχιακή του κίνηση με τον Κρόνο και τις αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια της.

Υποστηρίζουν ότι το εσωτερικό του Τιτάνα «παραμορφώνεται» με τέτοιο τρόπο που η μόνη εξήγηση που μπορεί να υπάρχει για αυτό είναι η παρουσία ενός ωκεανού κάτω από τον παγωμένο εξωτερικό φλοιό του.

Η παλίρροια

Σύμφωνα με τους ερευνητές η τροχιακή κίνηση του Τιτάνα δημιουργεί φαινόμενα ανάλογα με εκείνα που προκαλεί αυτή της Σελήνης όπως για παράδειγμα, αυτό της παλίρροιας. Οπως αναφέρουν ο υπόγειος ωκεανός του Τιτάνα «φουσκώνει» και «ξεφουσκώνει» με τρόπο ανάλογο που γίνεται στις γήινες παλίρροιες.

«Το συμπέρασμα μας είναι ότι είναι υπάρχει ένα υπόγειο υγρό στρώμα και αυτό περιέχει νερό» αναφέρει ο Λουτσιάνο Λες, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός ο ωκεανός καλύπτει ολόκληρο το υπέδαφος του πλανήτη και ο όγκος του νερού που διαθέτει είναι μεγαλύτερος από εκείνον όλων των ωκεανών της Γης μαζί. Πιθανολογούν επίσης ότι αυτός ο υπόγειος ωκεανός περιέχει οργανικά μόρια που συνδέονται με την ύπαρξη της ζωής. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.



                     

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια