Sponsor

ATHENS WEATHER

Ασφάλεια Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου


Προστασία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου


κατάλογος Αναφορικά με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) παρατηρείται ολοένα και εντονότερα η κυκλοφορία επικίνδυνων επιστολών. Οι επιστολές αυτές αποσκοπούν στην μετάδοση ιών, στην προσπάθεια εύρεσης λογαριασμών mail και στην προσπάθεια αποκάλυψης προσωπικών στοιχείων των παραληπτών (Διευθύνσεις, τραπεζικοί λογαριασμοί, passwords κλπ)

Έτσι εμφανίζονται με πολύ μεγάλη συχνότητα mail :

 α. με σκοπό κατάθεση χρημάτων από αγνώστους για «αγαθοεργίες»

β. με συνημμένα (attachments) που σε προκαλούν να το ανοίξεις και έχουν ιούς

γ. για κληρονομιές πριγκίπων από  Αφρικανικές χώρες

δ. που σου πουλάνε φάρμακα

ε. που σε διευκολύνουν για δάνεια

στ. από «τραπεζικούς οργανισμούς» για επιβεβαίωση δήθεν του αριθμού της κάρτας, των κωδικών κλπ.

ζ. που έχουν ενσωματωμένα links για ύποπτα sites

η. που αποστέλλονται από γνωστό σου, αλλά στην πραγματικότητα είναι κακόβουλο που έστειλε κάποιος που υπέκλεψε την ταυτότητα του γνωστού σου.


Αντιμετώπιση

Οι προσπάθειες αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης συνίστανται σε αυτές της πρόληψης και σε αυτές της καταστολής.

Από τεχνολογικής πλευράς υπάρχουν εργαλεία με δράση καταστολής που ενημερώνονται συνεχώς για νέους ιούς, αλλά και για τα ενοχλητικά μηνύματα πολλαπλής αποστολής, με τρόπο που δεν τα αφήνει να φθάσουν στον παραλήπτη.

Έτσι ο χρήστης ενός PC πρέπει να έρχεται σε συνεχή επαφή με τις βάσεις δεδομένων των προμηθευτών εργαλείων antivirus και antispamming προκειμένου να είναι ενημερωμένο το PC του με τους τελευταίους κινδύνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσταση των μεγάλων εταιριών είναι η ενημέρωση σε οργανωμένα επιχειρηματικά συστήματα να γίνεται κάθε 30’ !

 

Τι πρέπει να κάνουμε

Όσον αφορά την πρόληψη αυτή έχει πολλές διαστάσεις με κυριότερες την επιμονή μας στην μυστικοπάθεια για τα στοιχεία μας. Χρήσιμες οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση είναι:



  1.  Δεν στέλνουμε απόρρητα προσωπικά δεδομένα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 


  2.  Δεν απαντούμε σε μηνύματα που  ζητούν να επιβεβαιώσουμε προσωπικές πληροφορίες (π.χ. αριθμούς πιστωτικών καρτών, passwords κ.λπ.) ακόμα και εάν φαινομενικά ο αποστολέας είναι γνωστός.


  3.  Δεν απαντούμε σε περίεργα mail καθώς είναι και αυτός ένας τρόπος επιβεβαίωσης ύπαρξης του mail μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα κι αν ζητείται από τον αποστολέα επιβεβαίωση παραλαβής του μηνύματος απαντάμε με  «όχι».


  4.  Σε περίπτωση που αναγνωρίσουμε ένα ύποπτο mailδεν πατάμε διπλό κλικ στο header του mail, δεν ανοίγουμε τα συνημμένα και γενικά το διαγράφουμε ακόμα και από τον «κάδο ανακύκλωσης» (deleteditems) .


  5. Διαγράφουμε ηλεκτρονικά μηνύματα που λαμβάνουμε από άγνωστες πηγές.


  6. Αποφεύγουμε να συμπληρώνουμε ηλεκτρονικές φόρμες που παραλαμβάνονται σε email. 


  7. Για να ανοίξουμε με ασφάλεια ένα αρχείο που παραλάβετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να το αποθηκεύσουμε πρώτα στον σκληρό  δίσκο και να το ανοίξουμε  αφού βεβαιωθούμε ότι δεν μεταφέρει ιό. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει στον υπολογιστή  ένα καλό antivirus πρόγραμμα που ενημερώνεται καθημερινά.


  8. Δεν επισκεπτόμαστε  websites χρησιμοποιώντας links που παραλάβαμε με e-mail. Πληκτρολογούμε καλύτερα τη διεύθυνση που επιθυμούμε να επισκεφτούμε απευθείας στον browser ή την κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση.


  9. Όταν θέλουμε να στείλουμε mail σε πολλούς παραλήπτες να χρησιμοποιούμε το πεδίο Bcc (Ιδιαίτερη Κοινοποίηση) έτσι ώστε στον καθένα παραλήπτη να εμφανίζεται  μόνο η δική του διεύθυνση.


  10. Αποφεύγουμε να προωθήσουμε μηνύματα που έχουν πολλούς παραλήπτες. Σε περίπτωση που πρέπει να γίνει αυτό, μπορούμε να κάνουμε copy το κείμενο του μηνύματος και paste, έτσι ώστε να αποσταλεί σαν δικό μας.


 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια