Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος «θύματα» στρατηγικής κύκλωσης της Τουρκίας…

Του Βασίλη Κοψαχείλη *

Η Τουρκία συστηματικά προωθεί μία στρατηγική «κύκλωσης» της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, χώρες που θεωρεί αντιπάλους της στο περιφερειακό της περιβάλλον.

Η «κύκλωση» της Ελλάδας

Με στρατιωτικές συμφωνίες και πολυδιάστατο πολιτικό και διπλωματικό επηρεασμό της πΓΔΜ, της Αλβανίας και της κατακερματισμένης Λιβύης, η Τουρκία αποσκοπεί στην «κύκλωση» της Ελλάδας από απειλές που σε δεδομένη συγκυρία θα απασχολήσουν τις Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας σε περισσότερα του ενός θεάτρου επιχειρήσεων.

Αυτή η διάσπαση προσοχής και δυνάμεων μπορεί να αποβεί μοιραία σε ενδεχόμενη θερμή αναμέτρηση της Τουρκίας με την Ελλάδα στο ευρύτερο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου.

Η «κύκλωση» του Ισραήλ


Διαμορφώνοντας άξονα Άγκυρας – Τεχεράνης σε Λίβανο και Συρία, η Τουρκία επιχειρεί να κρατήσει έντονα απασχολημένη την πολεμική μηχανή του Ισραήλ στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ στα νότια συντηρεί με κάθε τρόπο το ακραίο και αναθεωρητικό Παλαιστινιακό στοιχείο (που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του εαυτού του, υπονομεύοντας τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού) ώστε να συντηρήσει την ένταση στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Η «κύκλωση» της Αιγύπτου


Στο στόχαστρο της Άγκυρας έχει τεθεί και η Αίγυπτος. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξελιχθεί μεταξύ Άγκυρας και Καίρου ένας λυσσώδης αγώνας ελέγχου και κυριαρχίας της Ερυθράς Θάλασσας.

Πρόσφατα η Τουρκία νοίκιασε από το Σουδάν το νησί Suakin, που βρίσκεται κοντά στα Αιγυπτιακά σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες των Αιγυπτίων, η Τουρκία σκοπεύει να το μετατρέψει σε στρατιωτική βάση, άλλη μία βάση της πέραν αυτής που ολοκλήρωσε στη Σομαλία.

Αντιλαμβανόμαστε τι θα σήμαινε μελλοντική εγκατάσταση των S-400 στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Σομαλία;

Αντιλαμβανόμαστε πως μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες υπέρ της Τουρκίας (και της Ρωσίας…) στην ευρύτερη περιοχή!

Αντιλαμβανόμαστε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα άφηνε αδιάφορα το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία;

Συμπερασματικά…

Η Τουρκία έχει διαμορφώσει μία πολύ φιλόδοξη στρατηγική «κύκλωσης» των αντιπάλων της στο περιφερειακό περιβάλλον και εγκλωβισμό των «συμμαχιών» της (βλέπε Ευρωατλαντικά συμφέροντα) στη «μαύρη τρύπα» της Μεσογείου, στη νέα Μέση Ανατολή και ακριβώς πάνω στον τεκτονικό άξονα Βόσπορος – Ερυθρά Θάλασσα.

Ειλικρινά, από αυτή τη στρατηγική δεν ξέρω αν θα βρει κερδισμένη η Τουρκία. Το σίγουρο είναι ότι κερδισμένοι θα βγουν η Ρωσία και υπό προϋποθέσεις η Κίνα.

Μένει να συνεχίσουμε να παρατηρούμε τις εξελίξεις και τις μεταβολές ισχύος στην περιοχή μας!

* Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής.



** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια