Εμείς, αυτοί και... οι ονειρώξεις τους!

Γράφει ο Θάνος Οικονομόπουλος
Τα δημόσια έσοδα, στο έβγα του χρόνου, καταγράφουν υπέρογκη υστέρηση έναντι των προβλεφθέντων. Που αποδεικνύει ότι η φοροδοτική ικανότητα του κόσμου, έχει εξαντληθεί.

Ότι «λίπος» τυχόν υπήρχε, φαγώθηκε. Για να πληρωθούν τώρα οι φόροι, θα πρέπει να φαγωθεί σάρκα Και προ του διλήμματος να φανεί κανείς συνεπής φορολογούμενος ή να επιβιώσει, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία για το ποια είναι η τελική επιλογή.

Πιστή στο αδιέξοδο της πάση θυσία επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση, λες και δεν βλέπει τι συμβαίνει στην κοινωνία, από την μια περικόπτει δημόσιες δαπάνες (όχι, βέβαια, θέσεις και διορισμούς στο δημόσιο...) από υγεία, παιδεία, ασφάλεια για να εξασφαλίσει, παρά τα μειωμένα έσοδα, μέσα στο 11μηνο του 2017...«πλεόνασμα» ύψους 4,6 δισ κι’ από την άλλη, ως σύγχρονος Σάιλοκ, ακονίζει τα μαχαίρια της κι κόβει τις σάρκες του κόσμου, με κατασχέσεις καταθέσεων και σπιτιών ακόμη και για ληξιπρόθεσμη οφειλή στο δημόσιο 500 ευρώ, με τόκους ολόκληρου μήνα και για καθυστέρηση καταβολής της δόσης έστω για μια μόνο ημέρα!

Τελευταίο της... πλεονασματικό «ανδραγάθημα», η σχεδιαζόμενη κατάθεση τροπολογίας μέσα στον Δεκέμβρη, αν προλάβει, που θα προβλέπει την επιβολή από 1/1/2018 εισφοράς και στις «αποδείξεις δαπάνης», ύψους 27%! Τι είναι αυτές οι αποδείξεις; Το μέσο που έχουν (είχαν, δηλαδή...) φοιτητές, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι να τσοντάρουν στο γλίσχρο εισόδημά τους, χωρίς να υποχρεώνονται να έχουν «μπλοκάκι», μέχρι το ανώτατο όριο των 10.000 ευρώ ετησίως, που βέβαια στις συγκεκριμένες κατηγορίες και τις αντίστοιχες «απασχολήσεις» ουδείς έφθανε. Μέχρι τώρα, οι «αποδείξεις» αυτές επιβάρυναν φορολογικά τους απασχολούμενους, με 20%. Δηλαδή, στα 100 ευρώ, εισέπρατταν 80. Με το νέο μέτρο, το 27% της εισφοράς θα επιβάλλεται σε ολόκληρο το ποσό, και μετά την αφαίρεσή του, θα μπαίνει και ο φόρος 20%. Αποτέλεσμα; Από τα 100 ευρώ αμοιβή, ο φοιτητής, άνεργος, χαμηλοσυνταξιούχος, τελικά θα βάζει στην τσέπη του... 58 ευρώ!

Αυτό, φυσικά, δεν εμποδίζει τον κ. Τσίπρα να δηλώνει στην ΕΡΤ-3, ότι... οι στόχοι επιτυγχάνονται, η ανάπτυξη μας έρχεται... κατάμουτρα, η αγορά αναθερμαίνεται (εδώ μειώθηκαν οι τζίροι των σούπερ-μάρκετ!), όλες οι εξαγγελίες- δεσμεύσεις της «πρώτη φορά αριστεράς» υλοποιούνται (για τον ΕΝΦΙΑ, ο απερίγραπτος, είπε ότι...«δεν τον μειώσαμε, αλλά είναι σημαντικό ότι δεν τον αυξήσαμε κι’ όλας!», τα αιμοσταγή και αντιαναπτυξιακά πλεονάσματα «εξασφαλίζονται». Για να μπορεί κάθε τέλος του χρόνου να κογιονάρει την κοινωνία, και δη το πλέον αποδεκατισμένο τμήμα της, ότι του μοιράζει,,, μεγαλόψυχα «μέρισμα» κάποιων ελάχιστων ευρώ, από τις εκατοντάδες που του έχει αφαιμάξει. Κόβει το ΕΚΑΣ, κάθε μήνα, σε χιλιάδες δικαιούχους, και τους δίνει, μια φορά τον χρόνο, υποπολλαπλάσιο «κοινωνικό μέρισμα»! Δοξάστε τον...

Οι ξένοι, δανειστές και τεχνοκράτες, επιμένουν ότι τον Αύγουστο του ‘18, θα... «βγούμε» από το μνημόνια, και θα... μπούμε σε μια ίδια ή και χειρότερη δημοσιονομική επιτήρηση, με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ν’ αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε νέο πρόγραμμα-μνημόνιο, δηλαδή. Γιατί οι υποχρεώσεις (αποπληρωμή του χρέους, επίτευξη πλεονασμάτων εξωπραγματικών μεν πλην συμφωνηθέντων, στοιχειώδης κοινωνική μέριμνα κ.λ.π.) θα τρέχουν, και οι αγορές θα (αν...) μας δανείζουν με επιτόκια πολύ υψηλότερα από αυτά των εταίρων μας. Γιατί οι αγορές, δεν παίζουν-κι’ αφήστε τον «αριστερό» Τσακαλώτο να βαράει όσο δυνατά θέλει την κουδούνα στην Γουώλ Στρήτ, και τον Τσίπρα να ξελαρυγγιάζεται «Greece is... comeback!” εκλιπαρώντας για επενδύσεις...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια