Χαλάρωση των capital controls: 100% σε μετρητά θα μπορεί να εισπράττει τα χρήματά του όποιος τα φέρνει από το εξωτερικό!

Σε χαλάρωση των capital controls προχωρά η κυβέρνηση: Θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 100%, αντί του 50% που ίσχυε, του χρηματικού ποσού το οποίο, μετά την 01/12/2017, θα μεταφέρεται από το εξωτερικό σε ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς, που τηρούνται σε ελληνική τράπεζα.

Δηλαδή όποιος διατηρεί χρήματα στο εξωτερικό ή εισπράττει χρήματα από π.χ. εξαγωγές προϊόντων, αν τα φέρνει πίσω στην Ελλάδα θα μπορεί να εισπράττει το 100% από αυτά σε μετρητά!

To καλοκαίρι είχε αποφασιστεί να δίνεται το 80% σε μετρητά, αλλά η κρίθηκε ότι ακόμα και το 20% θα ήταν αποτρεπτικό ως ποσοστό κι έτσι αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή για ανεβεί το πλαφόν στο 100%

Είναι ίσως το πιο ουσιαστικό μέτρο μέχρι σήμερα από την ημέρα που επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι με απόφαση της ΕΚΤ που υλοποίησε η ΤτΕ, για την αύξηση της ρευστότητας και την επανεισαγωγή κεφαλαίων που έχουν εξαχθεί εκτός Ελλάδος.

Αλλά και για την επιστροφή στην χώρα κεφαλαίων που προέρχονται από εξαγωγές και οι εξαγωγείς, απόλυτα λογικά, τα καταθέτουν απ'ευθείας στο εξωτερικό, αντί να "φυλακίζουν" έστω κατά 50% εντός Ελλάδος.

Επίσης θα επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε λογαριασμό, μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) σε τράπεζα.

Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούνται συναλλαγές από τα καταστήματα των τραπεζών για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέχρι 20.000 ευρώ, αντί των 10.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, η καθεμία τόσο ανά πελάτη όσο και ανά ημέρα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια