Απειλές Λιβανέζου ΥΠΕΞ προς Ισραήλ: «Εάν επιλέξουν τον πόλεμο εναντίον μας θα χάσουν!»

«Ο Λίβανος έχει όλες τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει «κάθε απειλή» αλλά θέλει μόνο την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Gebran Bassil. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οποιοδήποτε κράτος επιχειρήσει να«ανάψει τα αίματα» θα υποστεί τις συνέπειες που μπορούν να φτάσουν ακόμη και ως την Ευρώπη.

«Η χώρα της Μέσης Ανατολής [σ.σ. το Ισραήλ] επέλεγε ανέκαθεν να «διατηρεί εποικοδομητικές και υγιείς πολιτικές» με τους γείτονές του αλλά και άλλες χώρες στον αραβικό κόσμο αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις «εχθρικές ενέργειες» ενάντια στον Λίβανο είπε ο Basil σύμφωνα με το ρώσικο πρακτορείο RT.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα κρίση που πυροδότησε η «απροσδόκητη» παραίτηση του Λιβανέζου Πρωθυπουργού Σαάντ αλ-Χαρίρι η οποία ανακοινώθηκε από την Σαουδική Αραβία ο αξιωματούχος είπε ότι είναι ένα «καλό παράδειγμα [που δείχνει ότι] σχεδόν καθένας μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον μας».

«Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε σε περίπτωση τέτοιων εξελίξεων, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο και να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία», είπε ο Bassil προσθέτοντας ότι η Βηρυτός θα επιμείνει σε διπλωματικές και ειρηνικές λύσεις «εκτός εάν αναγκαστούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

«Αν και ο Λίβανος είναι ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις ωστόσο δεν εγκρίνει τις επιθέσεις των πολιτών του εναντίον της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε.

«Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση φαίνεται να περιλαμβάνει πολύ περισσότερους παίκτες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ειδικότερα.

«Δεν πρέπει να προτρέπουμε το Ισραήλ σε πόλεμο απλώς και μόνο επειδή είναι πιθανό να τον χάσει. Θα πρέπει να εμποδίσουμε το Ισραήλ να ξεκινήσει έναν πόλεμο ακριβώς επειδή ο Λίβανος είναι βέβαιο ότι θα τον κερδίσει», ισχυρίστηκε.

«Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να αναλάβει δράση εναντίον της Χεζμπολάχ, όπως οι ΗΠΑ, παρόλο που ο ηγέτης της Χεζμπολάχ έχει πει επανειλημμένα: «Αν θέλετε να πολεμήσετε, μπορείτε να πολεμήσετε, αλλά να αφήσετε τον Λίβανο μόνο. Δεν θέλουμε να υποφέρει ο Λίβανος εξαιτίας μας». Πιστεύουμε ότι εάν στοχεύσουν εμάς τιμωρούν όλους τους πολίτες του Λιβάνου και αυτοί που θα τολμήσουν κάτι τέτοιο θα υποστούν τις συνέπειες. Θα υπάρξουν συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή ακόμη και για την Ευρώπη», είπε ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα ο παραιτηθείς Λιβανέζος πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο Παρίσι από Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, με τιμές «τιμές πρωθυπουργού»στο Ελιζέ κάτι που δεν πρέπει κανείς να το προσπερνά ελαφρά. Τις κινήσεις δηλαδή που κάνει ο νεαρός Γάλλος πρόεδρος προς την αποκατάσταση της γαλλικής επιρροής στην Μέση Ανατολή.

Στην κορυφή της εξωτερικής σκάλας του προεδρικού μεγάρου ο Μακρόν αγκάλιασε τον Χαρίρι προτού πάρουν θέση, χαμογελαστοί, για φωτογραφίες ενώπιον μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων.

Τον 47χρονο πρωθυπουργό του Λιβάνου θα συνοδεύσουν η σύζυγός του Λάρα και ο μεγαλύτερος γιος τους σε γεύμα με τον Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Προτού υποδεχθεί τον Χαρίρι, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ο οποίος τον «ευχαρίστησε για τις ενέργειες της Γαλλίας υπέρ του Λιβάνου», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Ο Αούν επιβεβαίωσε επίσης πως ο Σάαντ Χαρίρι "θα βρίσκεται στη Βηρυτό στις 22 Νοεμβρίου για την επέτειο της ανεξαρτησίας", όπως είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα η προεδρία.

Ο Μακρόν δήλωσε χθες πως πρόκειται για μια "φιλική πρόσκληση για συζήτηση μαζί του και υποδοχή του πρωθυπουργού μιας φίλης χώρας". Διευκρίνισε πως ο Χαρίρι θα γινόταν δεκτός στο προεδρικό μέγαρο "ως πρωθυπουργός" του Λιβάνου, γιατί "η παραίτησή του δεν αναγνωρίζεται στη χώρα του, εφόσον δεν έχει υποβληθεί".

Κάτοχος της σαουδαραβικής υπηκοότητας ο Χαρίρι επικαλέστηκε, προκειμένου να δικαιολογήσει την παραίτησή του, "έλεγχο" της Χεζμπολάχ --μέλος της κυβέρνησης και την οποία υποστηρίζει το Ιράν-- στην πολιτική ζωή του Λιβάνου και φόβους για τη ζωή του.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υποστράτηγος Gadi Eisenkot, αρχηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, είπε ότι πιστεύει ότι η τρέχουσα κλιμάκωση στην περιοχή «είναι πρόκληση του Ιράν».

Είπε ότι ενώ το Ισραήλ δεν είχε καμία πρόθεση να επιτεθεί κατά των δυνάμεων της Hezbollah του Λιβάνου που αποτελεί σύμμαχο της Τεχεράνης, ήταν έτοιμο να μοιραστεί πληροφορίες για το Ιράν με το Ριάντ.

«Υπάρχει μια ευκαιρία για μια νέα διεθνή συμμαχία στην περιοχή και ένα σημαντικό στρατηγικό σχέδιο για να σταματήσει η ιρανική απειλή» δήλωσε σε μια πρωτοφανή συνέντευξη σε σαουδαραβική εφημερίδα. Το Τελ Αβίβ και το Ριάντ δεν έχουν επίσημα διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα την Παρασκευή, ο Bassil ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει μια αντι-Λιβανική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή.

«Μερικές χώρες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένες δυνάμεις για να απομακρύνουν το κεφάλι του Λιβάνου» ισχυρίστηκε χωρίς να διευκρινίσει ποιες. Προσέθεσε επίσης ότι ολόκληρος ο κόσμος σήμερα γίνεται μάρτυρας στην περιοχή «μιας ακόμη προσπάθειας να δημιουργηθούν εστίες χάους και αστάθειας, που με τη σειρά τους οδηγούν στην τρομοκρατία».

«Ακόμη και αν ο Λίβανος είναι πιθανός νικητής σε έναν πόλεμο, αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να πολεμήσει», είπε, αλλά επισήμανε ότι θεωρεί απίθανη η σύγκρουση να μετατραπεί σε «καυτή». «Αμφιβάλλω ότι θα έρθει σ’ αυτό το σημείο γιατί η ομάδα που θα αρχίσει έναν τέτοιο πόλεμο θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες».





* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια