Krasnodar: Το υποβρύχιο της Ρωσίας που «πονοκεφαλιάζει» τις ΗΠΑ - Πώς ξέφυγε από το ραντάρ τους; | Βίντεο

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal το ρωσικό υποβρύχιο «Krasnodar» έφυγε από τις ακτές της Λιβύης τον Μάιο και κατευθύνθηκε ανατολικά στη Μεσόγειο.

Σε κάποια φάση καταδύθηκε και «ήσυχα σαν ποντικός» και έφτασε στα ανοιχτά της Συρίας από όπου εκτόξευσε μια ακολουθία πυραύλων κρουζ.

Τις ημέρες που ακολούθησαν το ντιζελο-ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο «καταδιώχτηκε» από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους», τα πέντε πολεμικά πλοία που το συνόδευαν, ελικόπτερα και αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας MH-60R Seahawk και P-8 Poseidon που απογειώνονταν από την Ιταλία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της προσπάθησαν να εντοπίσουν το «Κρασνοντάρ» καθώς αυτό όδευε προς την Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η εκτόξευση των πυραύλων και η μετέπειτα πορεία του υποβρυχίου έγιναν η αιτία να ξεκινήσει η πρώτη προσπάθεια των ΗΠΑ να εντοπίσουν ένα ρωσικό υποβρύχιο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Το υποβρύχιο διέφυγε του εντοπισμού στο κυνηγητό που εκτόξευσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, δοκιμάζοντας την ετοιμότητα και τις ικανότητες των δυτικών συμμάχων σε μια νέα εποχή ναυτικών επιχειρήσεων.

Τα ρωσικά υποβρύχια έχουν αναβαθμιστεί και είναι ακόμα πιο αθόρυβα, σε τέτοιο βαθμό που ο διοικητής της ομάδας αντιτορπιλικών των ΗΠΑ Μπένταμιν Νικολσον δήλωσε πως«καθώς βελτιώνεις την δυνατότητας των υποβρυχίων να κινούνται αθόρυβα τα καθιστά πολύ πιο δύσκολο να τα βρεις. Όχι αδύνατο αλλά δύσκολο».

Ο Ναύαρχος Κέρτις Σκαπαρότι δήλωσε από την πλευρά του: «Παραμένουμε το κυρίαρχο ναυτικό στον υποβρύχιο πόλεμο αλλά πρέπει να εστιάσουμε στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μας και να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας».

Η ανησυχία είναι έντονη πλέον στις ΗΠΑ που η Wall Street Journal έδωσε στην δημοσιότητα και ένα σχετικό βίντεο με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τον εντοπισμό ενός υποβρυχίου.









* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια