Το τίμημα της χρεοκοπίας

Ανεξάρτητα αν η αναβάθμιση των F-16 στοιχίζει 2,4 δις, όπως ανακοίνωσε ο Τραμπ, ή 1,1 δις όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, για μια χώρα σε παρατεταμένη κρίση νέες εξοπλιστικές δαπάνες μοιάζουν δυσβάστακτες.

Όταν όμως μια χώρα είναι ανυπεράσπιστη οικονομικά, όπως η σημερινή Ελλάδα, είναι αναγκασμένη να πληρώνει ακριβά τις συμμαχίες της που θα την βοηθήσουν να βγει από την κρίση. Γιατί στη διπλωματία δεν υπάρχουν φίλοι και καμία πολιτική στήριξη δεν παρέχεται χωρίς αντάλλαγμα. Όταν μάλιστα οι δανειστές συμβαίνει να είναι και έμποροι όπλων.

Οι ΗΠΑ του ΔΝΤ σήμερα πωλούν F-16. Το 2010 οι Γάλλοι και Γερμανοί είχαν θέσει ως όρο στην τότε κυβέρνηση Παπανδρέου να αγοράσει υποβρύχια και φρεγάτες, προκειμένου να δώσουν το μνημονιακό δάνειο που υποτίθεται ότι θα έσωζε τη χώρα.

Η μόνη λύση για την πολιτική αυτοτέλεια είναι η οικονομική αυτονομία, η οποία εξασφαλίζει και ασφάλεια και μεγαλύτερη αξιοπρέπεια. Αυτό που ξεχνούν όσοι χρεοκόπησαν τη χώρα έχοντας ήδη φορτώσει στις επόμενες γενιές υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και αντίστοιχες μίζες, όπως αποδείχτηκε σε κάθε προμήθεια.

Ας ελπίσουμε ότι σε αυτόν τον τομέα η σημερινή κυβέρνηση, υιοθετώντας πρακτικές απόλυτης διαφάνειας, θα δώσει δείγμα γραφής διαφορετικό από τις προηγούμενες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια