Ο ιρακινός Στρατός στις «πύλες» της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν - Το τέλος του κουρδικού ονείρου;

Γράφει ο Νίκος Πετσαγγουράκης

Οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις συγκρούστηκαν στην πόλη Altun Kupri στα σύνορα με την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, ανέφερε αξιωματούχος, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, καθώς και σιίτικες παραστρατιωτικές ομάδες, συνεχίζουν να κινούνται βαθύτερα στο Κουρδιστάν, με σκοπό να καταλάβουν την πρωτεύουσα της περιοχής, Ερμπίλ.
Αιτία για την ιδιαίτερα σκληρή στάση της ιρακινής κυβέρνησης απέναντι στους Κούρδους είναι το δημοψήφισμα που διοργάνωσαν για την ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας καθώς και φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές κατευθύνθηκαν προς το Altun Kupri, το οποίο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν, Ερμπίλ, νωρίς την Παρασκευή.

Τα πλάνα από τις κουρδικές γραμμές έδειξαν στήλες καπνού να ανεβαίνουν στον ουρανό και πυροβολισμούς να ακούγονται στην απόσταση.

Σε μια δήλωση, η Γενική Διοίκηση των Πεσμεργκά δήλωσε ότι απώθησε την προέλαση του Ιράκ και κατέστρεψε πολλά οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανικού άρματος μάχης Abrams.

«Το πρωί της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου 2017 στις 8 π.μ., οι πολιτοφυλακές του Χαστ αλ Σαάμπι, χρησιμοποιόντας αμερικανικά όπλα που δόθηκαν στον ιρακινό στρατό, πραγματοποίησαν μια μεγάλη επίθεση κατά των Πεσμεργκά στο Altun Kupri με Ιρανικές μονάδες πυροβολικού να υποστηρίζουν την επιχείρηση», ανέφερε η ανακοίνωση που δημοσίευσε το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Rudaw.

«Μέχρι στιγμής, όλες οι επιθέσεις έχουν απωθηθεί και οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού ηττήθηκαν. Περισσότερα από 10 Humvees και ένα άρμα μάχης Abrams καταστράφηκαν. Στην σύγκρουση, οι δυνάμεις του Κουρδιστάν υπερασπίστηκαν την περιοχή με μεγάλη γενναιότητα.»

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ δήλωσε ότι ο στρατός έχει ήδη καταλάβει την πόλη και την περιοχή γύρω από αυτή.

«Το Altun Kupri βρίσκεται τώρα υπό τον πλήρη έλεγχο των ομοσπονδιακών δυνάμεων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το Al-Jazeera.

Εικόνες στα κοινωνικά μέσα φαίνεται να δείχνουν ιρακινούς στρατιώτες στην πόλη να κρατάνε κατακτημένες κουρδικές σημαίες.



Μια πηγή ασφάλειας δήλωσε στην AFP ότι οι ιρακινές δυνάμεις κατόρθωσαν να «κατεβάσουν την σημαία από το δημαρχείο» στο Altun Kupri, καθώς οι πλευρές αντάλλασσαν πυρά.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Κούρδος Στρατηγός Ghazi Dolemri σκοτώθηκε στις μάχες την Παρασκευή.

Δεν είναι σαφές πόσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο Altun Kupri, αλλά τα νοσοκομεία επιβεβαίωσαν ότι αντιμετωπίζουν αρκετές απώλειες.

Ένας ανταποκριτής του Al-Jazeera ανέφερε ότι δύο γέφυρες είχαν καταστραφεί και οι ντόπιοι έφυγαν από τη σκηνή, ενώ την ίδια στιγμή οι Κούρδοι έστελναν ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την Διοίκηση Επιχειρήσεων του Ιράκ, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν βρίσκονται σε απόσταση 50 μόλις χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, Ερμπίλ.

Η AFP δήλωσε ότι τα ιρακινά στρατεύματα και οι πολιτοφυλακές προχώρησαν στο Sirawa, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα βόρεια του Altun Kupri.

Η περιοχή Altun Kupri βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του ιρακινού Κουρδιστάν και των αμφισβητούμενων εδαφών που βρίσκονταν στο παρελθόν υπό τον έλεγχό του, συμπεριλαμβανομένης της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Κιρκούκ, η οποία είχε απελευθερωθεί από το ISIS από τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά το 2014.

Ο ιρακινός στρατός κατέλαβε την πετρελαιοπαραγωγό Κιρκούκ τη Δευτέρα, όπου επίσης ξέσπασαν συγκρούσεις με κουρδικές πολιτοφυλακές.

Παρόλο που οι Πεσμεργκά πολέμησαν μαζί με τους ιρακινούς στρατιώτες και τις σιιτικές πολιτοφυλακές στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, οι σχέσεις με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα.

Τον Σεπτέμβριο, η κουρδική κυβέρνηση προχώρησε σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, με το 93% των ψηφοφόρων να επιλέγουν την απόσχιση της περιοχής. Αυτό προκάλεσε την οργή όχι μόνο της Βαγδάτης, αλλά και της Τουρκίας και του Ιράν, που έχουν τις δικές τους μεγάλες κουρδικές μειονότητες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια