Υπάρχει ελπίδα ;

Σύμπραξη Αλαφούζου με Γιαννακόπουλο ή ξένος επενδυτής τα σενάρια σωτηρίας του Παναθηναϊκού


Από τον Γιώργο Σηφάκη

H επόμενη ημέρα στον Παναθηναϊκό, μετά την αποχώρηση Αλαφούζου, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, δημιουργώντας πανικό στις τάξεις των φίλων του «Τριφυλλιού». Το τοπίο είναι θολό και κανένας δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι στην ιστορική ομάδα.
Πολλοί μιλούν για σύμπραξη Αλαφούζου με Γιαννακόπουλο, για να πιεστούν κι άλλοι παναθηναϊκοί να μπουν στο κόλπο, και στο τέλος να ηγηθεί ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ. Αλλοι μιλούν για ξένο επενδυτή και οι απαισιόδοξοι μιλούν για καταστροφή. Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός των εκατομμυρίων οπαδών δεν κινδυνεύει με διάλυση. Οπως δεν διαλύθηκε η ΑΕΚ, όπως δεν διαλύθηκε η Γιουβέντους, όπως δεν διαλύθηκε η Ρέιντζερς.

Ο Γιάννης Αλαφούζος εγγυάται για 20.000.000 ευρώ πιθανότατα, επειδή υπέγραφε ως πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Αντίθετα, δεν έχει καμία ευθύνη, ως φυσικό πρόσωπο, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Απρίλιο, όταν πρόεδρος της ΠΑΕ ανέλαβε ο 81χρονος Μάνος Μαυροκουκουλάκης. Το ζητούμενο είναι τι θα κάνουν οι λεφτάδες παναθηναϊκοί. Τι θα κάνουν οι Βαρδινογιάννηδες, ο Γιαννακόπουλος και ίσως κάποιοι άλλοι που δεν έχουν βγει ακόμα στον... αφρό. Θα προτιμήσουν να δουν τον Παναθηναϊκό να τσακίζεται στα βράχια ή θα μπουν μπροστά για να γράψουν Ιστορία; Στην ερώτηση αυτή θα απαντήσει σύντομα ο χρόνος!

Μονόδρομος

Η λύση του Γιαννακόπουλου δείχνει μονόδρομος και αποτελεί λαϊκή εντολή, όμως και να θέλει ο Γιαννακόπουλος είναι αδύνατον να σηκώσει οικονομικά και την ΚΑΕ και την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη, με χρέη μάλιστα που δημιούργησαν άλλοι.
Μετά την ανακοίνωση του τέλους του Γιάννη Αλαφούζου από τον Παναθηναϊκό θα συγκροτηθεί μια επιτροπή σωτηρίας για το «Τριφύλλι» από τον Βασίλη Κωνσταντίνου. Το πλάνο σωτηρίας προβλέπει μεγάλες περικοπές στην ΠΑΕ, μείωση υπαλλήλων, μείωση ακόμα και στις προμήθειες μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά και πωλήσεις παικτών, με τον Δημήτρη Κουρμπέλη να μπορεί να προσφέρει τα περισσότερα χρήματα. Μάλιστα, μπορεί να πουληθεί ακόμα και 5.000.000 ευρώ.

Πολύ κοντά στο να αποχωρήσει από το «Τριφύλλι» και να βάλει στα ταμεία της ΠΑΕ περίπου 2.000.000 ευρώ είναι ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, με τους «πρασίνους» να περιμένουν άμεσα χρήματα και από τη Νοva. Με τα 2.000.000 από την πώληση του διεθνούς τερματοφύλακα ο Παναθηναϊκός θα βγάλει τον Οκτώβριο. Ο Γιάννης Αλαφούζος, σύμφωνα με το πλάνο, για τα χρέη που θα αναλάβει θα τα βάλει σταδιακά σε τρία χρόνια.

Θα χάσει μέχρι και το όνομά του αν υποβιβαστεί

Στο χείλος του γκρεμού -ή, μάλλον... στο χείλος του υποβιβασμού βρίσκεται ο Παναθηναϊκός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα διοικητικά δρώμενα. Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε χθες η είδηση της αποχώρησης του μεγαλομετόχου του συλλόγου Γιάννη Αλαφούζου, με την πιθανότητα διάλυσης της υφιστάμενης ΠΑΕ και υποβιβασμού των «πρασίνων» να είναι πιο πιθανή από ποτέ.

Σε ενδεχόμενο υποβιβασμού του «Τριφυλλιού» προβλέπεται σύμφωνα με τον ΚΑΠ: «Η νέα αυτή ΑΑΕ διαδέχεται αυτοδικαίως την προηγούμενη σε όλες εν γένει τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και προς οποιονδήποτε τρίτον, των οποίων η γενεσιουργός αιτία ανάγεται στο χρονικό διάστημα έως τη θέση της σε εκκαθάριση, εφόσον δεν έχει επέλθει για καθεμία απ’ αυτές παραγραφή σύμφωνα με τις ισχύουσες για κάθε περίπτωση διατάξεις».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η λύση του υποβιβασμού του «Τριφυλλιού» φαντάζει ένα εξαιρετικά επίπονο σενάριο, αφού όχι μόνο δεν πρόκειται να διαγραφούν τα χρέη του συλλόγου, αλλά, αντίθετα, θα παγώσει την αποπληρωμή τους μέχρι η ομάδα να επανέλθει στις επαγγελματικές κατηγορίες, επιβαρύνοντας οικονομικά τη νεοσύστατη εταιρία. Παράλληλα, απαιτείται πλέον η παραμονή τριών ετών στη Γ΄ Εθνική μέχρι να αποκτηθεί δικαίωμα ανόδου, ενώ για να απαλλαγεί η ομάδα από τα χρέη αποτελούν αδήριτη προϋπόθεση η μετονομασία του συλλόγου και η τροποποίηση του εμβλήματός του.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια