149 νεκροί από τον σεισμό-τέρας στο Μεξικό - Θα ξεπεράσουν τους 1000 λένε οι Αμερικανοί | Bίντεο

Φονικά αποδείχθηκαν τα 7,1 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Τρίτη το κεντρικό Μεξικό καθώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας στους 149 ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών στα δεκάδες κτήρια που έχουν καταρρεύσει.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και 21 παιδιά, μαθητές ενός δημοτικού σχολείου στην Πόλη του Μεξικού που κατέρρευσε. Εκτός από τα παιδιά από τα συντρίμμια του τετραώροφου σχολείου, Enrique Rebasmen, ανασύρθηκαν νεκροί και τέσσερις ενήλικες. Την ίδια ώρα 11 άλλο μαθητές διασώθηκαν με τους διασώστες να μιλούν για τουλάχιστον 28 αγνοούμενους.

Συγκλονιστικές εικόνες από το σχολείο που κατέρρευσε



Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που πιστεύεται ότι προκάλεσε την ενεργοποίηση του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ με αναφορές να μιλούν για κατάρρευση εκκλησίας κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η στιγμή που καταρρέει η πρόσοψη ενός κτιρίου:



Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είναι πιθανόν τα θύματα από τον ισχυρότατο σεισμό να φτάσουν τα 1.000 ενώ οι επιστήμονές του εξέδωσαν και «κόκκινο» συναγερμό για τις οικονομικές επιπτώσεις της δόνησης. Μετά τη δόνηση των 7,2 Ρίχτερ για την οποία δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είναι ο κύριος σεισμός ή μετασεισμός των 8,2 Ρίχτερ της 7ης Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν άλλες 11 δονήσεις με τη μεγαλύτερη να είναι της τάξης των 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Ένα ολόκληρο κτήριο γίνεται σκόνη σε ελάχιστα δευτερόλεπτα:



Το μεγαλύτερο τίμημα μέχρι στιγμής το έχει πληρώσει η πολιτεία Μορέλας στην οποία 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στους 36 ανέρχονται οι νεκροί στην Πόλη του Μεξικό, 9 στην πολιτεία Μεξικό και 29 στην πολιτεία Πουέμπλα.

Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής ακούγεται σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε νωρίτερα ότι 27 κτίρια κατέρρευσαν ολοσχερώς ή εν μέρει μόνο στην Πόλη του Μεξικού. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν αργότερα ότι τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές είναι τουλάχιστον πενήντα.

Σύμφωνα με την μεξικανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού CFE, τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια πελάτες της δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

Ο ισχυρός σεισμός είναι ο δεύτερος που πλήττει το Μεξικό μέσα σε αυτόν τον μήνα. Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε το νότιο Μεξικό την 7η Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους.

Τα 7,1 Ρίχτερ σημειώθηκαν 32 χρόνια μετά τον σεισμό του 1985 που ισοπέδωσε μέρος της μεξικανικής πρωτεύουσας και στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Στο βίντεο που ακολουθεί έχει καταγραφεί η κατάρρευση μίας πολυκατοικίας κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια των ανθρώπων που είχαν βρει «καταφύγιο» στη μέση του δρόμου. Η σκόνη καλύπτει τα πάντα, ενώ οι κάτοικοι τρέχουν έντρομοι να σωθούν...

Φωτογραφίες δείχνουν τα πρώτα θύματα, καθώς αυτοκίνητο καταπλακώθηκε από δομικά υλικά. Όπως φαίνεται στην εικόνα, δύο άτομα φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι τραυματίες μεταφέρονται με φορεία.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που χτυπά ο εγκέλαδος:



Λίγο μετά τον σεισμό, σκόνη από τα κτήρια που κατέρρευσαν σηκώνεται σε όλη την πόλη:



Η κεντρική πλατεία του Μεξικού την ώρα του σεισμού: Κόσμος ξαφνικά αρχίζει να τρέχει προς τον ελεύθερο χώρο, ενώ κτήρια και κολόνες σείονται (από το 0:38'')



Βίντεο δείχνει δεκάδες βάρκες σε ποταμό να κινδυνεύουν με ανατροπή τη στιγμή του σεισμού:



Στο βίντεο που ακολουθεί έχουν καταγραφεί οι ζημιές σε δρόμους. Όπως φαίνεται στην εικόνα, γέφυρες έχουν γκρεμιστεί και η γη έχει ανοίξει στα δύο:





* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια