Μείωση έως και 30% στις νέες συντάξεις και επιδόματα - Τι αλλάζει για 5 κατηγορίες ασφαλισμένων

Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά να βλέπουν τις αποδοχές τους να μην έχουν καμία σχέση με εκείνες που ανέμεναν καθώς αναμένονται να είναι μεγάλες οι μειώσεις των νέων συντάξεων που εκδίδονται με βάση τον νόμο 4387/2016 ή αλλιώς όπως έχει γίνει γνωστός ως «νόμος Κατρούγκαλου».

Τα στοιχεία από τις αιτήσεις που εκκαθαρίζονται είναι αποκαλυπτικά, καθώς προκύπτουν τουλάχιστον πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων ως μεγάλοι χαμένοι του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Συνολικά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το 2020 περίπου 200.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν από την εργασία θα υποστούν περικοπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%.

Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους και τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς αλλά και τα πρώτα στοιχεία που προέρχονται από τον ΕΦΚΑ, οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:

• Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

• Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.

• Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.

• Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

• Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης. Καθώς, μάλιστα, το νέο σύστημα, όπως χαρακτηριστικά διεκήρυττε ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι ταξικά άδικο, υπέρ των χαμηλόμισθων, οι πρώτες συνταξιοδοτικές αποφάσεις βγάζουν και αυξήσεις σε περιπτώσεις συνταξιούχων με μηνιαίες μεικτές αποδοχές κάτω από 700 ευρώ και λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης.


Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με 20 έως 30 χρόνια ασφάλισης που αποχωρούν με μεικτές αποδοχές πέριξ των 1.000 ευρώ, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑ, δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποχωρούν με 20ετία ή 25ετία, καθώς και ασφαλισμένοι στα πρώην Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές.

Mία από τις πρώτες αποφάσεις συνταξιοδότησης με βάση το νέο σύστημα αφορά ασφαλισμένο στο ΙΚΑ ο οποίος κατέθεσε τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση μετά τον Μάιο του 2016 έχοντας 10.800 ένσημα, 37 έτη ασφάλισης και αναγνωρισμένα πλασματικά έτη και συντάξιμες αποδοχές που υπολογίστηκαν σε 2.951 ευρώ.

Ενώ πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του θα ήταν 1.720 ευρώ, ο νέος τρόπος υπολογισμού βγάζει σύνταξη 1.478 ευρώ, ήτοι μειωμένη κατά 242 ευρώ. Αναλυτικά, ο συγκεκριμένος συνταξιούχους λαμβάνει ολόκληρη την εθνική σύνταξη, 384 ευρώ, και ανταποδοτική της τάξης των 1.094 ευρώ, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 37,07%. Σημειώνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου ανέρχονται σε 2.950,76 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται με όρους 15ετίας (4.500 ένσημα) ύστερα από 23,5 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.092 ευρώ, θα βγει κερδισμένος από το νέο σύστημα. Και αυτό, γιατί ενώ πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου –μετά όμως την κατάργηση των κατώτατων ορίων– θα έπαιρνε σύνταξη 417,71 ευρώ, η απόφαση που εκδόθηκε προβλέπει 594,35 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 176,64 ευρώ περισσότερα. Το ποσό της εθνικής σύνταξης ανέρχεται σε 384 ευρώ, ενώ το ανταποδοτικό ποσό με ποσοστό αναπλήρωσης 19,26% ανέρχεται σε 210,35 ευρώ.

Αλαλούμ επικρατεί στον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων σχετικά με το αν στη λεγόμενη προσωπική διαφορά και στη μείωση ως 18% που θα ισχύσει από το 2019 θα συμπεριληφθούν τα επιδόματα συζύγου και τέκνων που παίρνουν οι συνταξιούχοι ή αν οι περικοπές επιδομάτων θα γίνουν ξεχωριστά όπως προβλέπει το άρθρο 1 του συμπληρωματικού μνημονίου (ν. 4472/2017) που ψήφισε η κυβέρνηση στις 18 Μαΐου.

Ο νόμος είναι σαφής και λέει ότι τα επιδόματα παύουν να καταβάλλονται από 1/1/2019 (παράγραφος 1 του άρθρου 1) και στη συνέχεια ότι καταργείται εντελώς η προσωπική διαφορά αλλά οι μειώσεις λόγω προσωπικής διαφοράς θα έχουν πλαφόν έως το 18% (παράγραφος 2 του άρθρου 1).

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, το υπουργείο Εργασίας μέσω e-mail είχε σπεύσει να καθησυχάσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επίμαχη ψηφοφορία της μείωσης των συντάξεων ερμηνεύοντας τις επίμαχες διατάξεις διαφορετικά από όσα περιέγραφαν τόσο ο νόμος όσο και οι εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους!

Στο e-mail που εξασφάλισε και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.» η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλα Βρακά απαντά σε ερώτηση που της έχει απευθύνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιός την ημέρα της ψήφισης του νόμου (18 Μαΐου) και ερμηνεύοντας τη διάταξη λέει πως «αποδεικνύεται ότι δεν επιβάλλεται επιπλέον μείωση που να είναι αντίστοιχη του ύψους των οικογενειακών επιδομάτων», καθώς (πάλι με ερμηνεία της διάταξης) τα επιδόματα αποτελούν μέρος της προσωπικής διαφοράς και ως εκ τούτου συμπεριλαμβάνονται στο πλαφόν περικοπής κατά 18%.

Διαφορετική είναι όμως η γνωμοδότηση τόσο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς αναφέρουν στις εκθέσεις τους ότι τα νέα μέτρα θα επιβαρύνουν τους συνταξιούχους αφενός από την κατάργηση των επιδομάτων και αφετέρου από τη μείωση των συντάξεων ως 18%!

Τα επιδόματα συζύγου και παιδιών καταργούνται ξεχωριστά από τις παλιές συντάξεις και δεν μπαίνουν στο πλαφόν του 18%. Αυτό λέει ρητά η διάταξη του ν. 4472/2017, αυτό λέει και η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ότι τα επιδόματα καταργούνται και δεν είναι μέρος της προσωπικής διαφοράς), ενώ το ίδιο αναφέρει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ότι δηλαδή από τη μια έχουμε κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από τις καταβαλλόμενες παλιές συντάξεις (παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 4472/2017) και από την άλλη τη μείωση της σύνταξης ως 18% λόγω προσωπικής διαφοράς (παράγραφος 2 του άρθρου 1 του ν.4472/2017).

Οι δύο περικοπές (σύνταξη και επιδόματα) οδηγούν σε συνολική απώλεια εισοδήματος άνω του 18%! Μέχρι στιγμής επίσημες διαβεβαιώσεις και πολύ περισσότερο αναλυτική εγκύκλιος για το αν τα επιδόματα θα είναι μέρος της προσωπικής διαφοράς ή θα κοπούν ξεχωριστά δεν υπάρχουν από το υπουργείο Εργασίας. Οι προφορικές διαβεβαιώσεις και οι απαντήσεις μέσω e-mail ότι τα επιδόματα θα είναι μέσα στον κόφτη του 18% μόνο σύγχυση δημιουργούν, καθώς η εξοικονόμηση των 2,3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την τρόικα από περικοπές προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν συμπεριλαμβάνει και τα επιδόματα, αλλά μόνον τη διαφορά που θα έχουν οι συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό τους με το νόμο Κατρούγκαλου.

Το υπουργείο επιλέγει μέσω διαρροών να ισχυρίζεται ότι το ψαλίδι 18% θα είναι μαζί με προσωπική διαφορά και επιδόματα, πλην όμως επίσημα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει την 1/1/2019.

Το γεγονός δε ότι οι ανώτατοι δικαστικοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχουν αποκωδικοποιήσει τις διατάξεις λέγοντας ότι τα επιδόματα κόβονται ξεχωριστά από τις προσωπικές διαφορές των συντάξεων αποδεικνύει ότι ο νόμος αν εφαρμοστεί έτσι όπως ψηφίστηκε, θα επιφέρει περικοπές όχι ως 18% αλλά ως 24%.

Παράδειγμα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ κατηγορίας ΠΕ με 35 έτη παίρνει σήμερα στην τσέπη 1.090 ευρώ (σύνταξη και επίδομα εξομάλυνσης). Με επίδομα συζύγου 35 ευρώ φτάνει στα 1.125 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, και με συντάξιμες αποδοχές 1.826 ευρώ, θα πάρει 892 ευρώ καθαρά στην τσέπη από 1/1/2019. Η διαφορά – μείωση είναι 233 ευρώ ή 20,7%. Αν έχει και επίδομα ανήλικου παιδιού (50 ευρώ) τότε η μείωση που θα έχει την 1/1/2019 σε σχέση με αυτά που παίρνει σήμερα φτάνει στα 283 ευρώ, δηλαδή στο 24% και όχι 18%, εξαιτίας της κατάργησης των επιδομάτων συζύγου (-35 ευρώ) και παιδιού (-50 ευρώ).

Με αυτά που αναφέρονται στο e-mail του υπουργείου, παρότι ο νόμος που ψήφισε λέει άλλα πράγματα, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στην αρχική σύνταξη των 1.090 ευρώ θα προστεθούν τα επιδόματα συζύγου και παιδιού (1.090+35+50=1.175) και η μείωση θα είναι 18% στο τελικό ποσό των 1.175 ευρώ, δηλαδή η περικοπή θα είναι 211 ευρώ, και το ποσό που θα παίρνει ο συνταξιούχος θα είναι 963,5 ευρώ αντί 892 ευρώ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια