Χορεύει στον αέρα: Εξωδιαστημική μαγεία Τ-50 PAK FA σβήνει F-22 Raptor | Βίντεο

Η επίδειξη που έκανε στο πλαίσιο του φημισμένου αεροπορικού σόου MAKS 2017 στην αεροπορική βάση Ζουκόφσκι, έξω από τη Μόσχα ήταν όχι απλώς μαγική αλλά εξωδιαστημική!

Σε συνέντευξη ο γενικός διευθυντής του επιστημονικού ερευνητικού ινστιτούτου της εταιρείας (Almaz-Antey) Γιούρι Μπέλι, μίλησε για το νέο υπερ-ραντάρ «Tikhomirov» που θα εξοπλίσει τα νέα μαχητικά, κάνοντας λόγο για τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες , σε πολύ μεγάλες αποστάσεις .

«Το νέο υπερ-ραντάρ του αεροσκάφους είναι στα τελικά στάδια κατασκευής και ήδη έχουμε τα πρώτα μοντέλα παραγωγής», δήλωσε ο ίδιος. Πρόκειται σαφώς και για ένα ραντάρ τύπου AESA (ηλεκτρονικής διάταξης φάσης), με πολύ –πολύ μεγάλες δυνατότητες και εμβέλεια», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Μπέλι , οι πτητικές δοκιμές του νέου ραντάρ θα γίνουν χωρίς σχόλια. «Αλλά πόσο καιρό θα διαρκέσουν είναι δύσκολο να πω και δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς», δήλωσε ο ίδιος.

Το αεροσκάφος θα διαθέτει σύστημα θερμικής απεικόνισης «OLS-50M», με δυνατότητες ανίχνευσης στόχων χαμηλού Η/Μ ίχνους, εξελιγμένη ζεύξη δεδομένων, εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου/συλλογής πληροφοριών (ELINT) καθώς και σύστημα ηλεκτρονικής «βοήθειας» (συνεργασίας) του πιλότου, ώστε να τον ελαφρύνει από κάποια καθήκοντα και να του επιτρέπει να συγκεντρώνεται στην αποστολή του με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης του σκάφους.

Οι αποστολές που θα αναλαμβάνει το αεροσκάφος θα είναι τόσο αεροπορικής υπεροχής, όσο και τις κοινές αποστολές (βομβαρδισμοί κά.).
Το αεροσκάφος είναι πλήρως εξοπλισμένο με συστήματα και εξοπλισμό που προβλέπονται από τις προδιαγραφές για την κατασκευή του μελλοντικού συστήματος αεροσκάφους πρώτης γραμμής.

Στην ουσία όμως αυτά τα συστήματα «άργησαν» την μαζική κατασκευή του μιας και πρόκειται για πολύ εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα τα οποία θα προσδώσουν μεγάλες δυνατότητες σε σύγκριση με τα αμερικανικά αντίστοιχα αεροσκάφη F-22 RAPTOR και F-35.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας θα υλοποιήσει προμήθεια αρχικά 12 μαχητικών T-50. Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις προβλέπεται να χρησιμοποιήσουν τα δώδεκα πρώτα αεροσκάφη παραγωγής σε επιχειρησιακές δοκιμές σε πραγματικές ασκήσεις όπως είναι η μεγάλη διακλαδική άσκηση ZAPAD -2017 στην οποία «ασκείται» το σύνολο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Tεχνικά χαρακτηριστικά T50-PAK FA
Μαχητικό 5ης γενιάς
βάρος απογείωσης (50% καύσιμα + βλήματα) 26.000 kg
βάρος απογείωσης (100% καύσιμα + βλήματα) 33.990 kg
μεγ. βάρος απογείωσης 37.000 kg
Εσωτερικά μεταφερόμενα καύσιμα 7.500 kg
Ωφέλιμο φορτίο εσωτερικά 1.840
Ωφέλιμο φορτίο μέγιστο 2.260
Ταχύτητα ταξιδιού, 1,8-2 Mach
Ταχύτητα supercruise 1,4-1,8 Mach
Εμβέλεια: Τουλάχιστον εφάμιλλη της γενιά των Su-27/35
Όρια φόρτισης 10-11 g (τουλάχιστον 9 g)
«Υπογραφή» ραντάρ (ίχνος αεροσκάφους RCS, 0,05-0,5 m2 μετωπικά.

Με βάση την παρούσα σχεδίαση το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος θα είναι σημαντικά υψηλότερο πλευρικά και από την οπίσθια κάτοψη.Το αυξημένο ίχνος στο οπίσθιο και το κάτω τόξο έχει οδηγήσει σε σκέψεις για αντικατάσταση των συμβατικών εξαγωγών καυσίμων με άλλες κατευθυνόμενης ώσης τετράγωνου σχήματος.







* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια