Ξεπουλάμε όπως όπως τα F-16 Block 30 στη Βουλγαρία

Έρχεται στην Ελλάδα ο Ρ.Ράντεφ για να κλείσει η συμφωνία


Με βαριά ατζέντα κατεβαίνει ο Βούλγαρος πρόεδρος στην Ελλάδα έχοντας να συζητήσει θέματα που ξεκινούν από τον αγωγό Turk Stream και άλλα ενεργειακά σχέδια , και φτάνουν στην βολιδοσκόπηση αγοράς  ελληνικών μαχητικών F-16 BLOCK 30  τα οποία δεν πρόκειται να εκσυγχρονίσουμε.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ θα πραγματοποιήσει επίσημη  επίσκεψη στην Ελλάδα στις 23-24 Ιουνίου 2017, η οποία είναι η πρώτη του επίσκεψη στην χώρα μας και σε ολόκληρη την  Νοτιοανατολική Ευρώπη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η Γραμματεία του Τύπου της βουλγαρικής προεδρίας .

Στην Αθήνα, ο Ράντεφ θα  συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, ενώ θα  διεξαχθούν ομιλίες μεταξύ των επίσημων αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, οικονομικών και πολιτιστικών ανταλλαγών,  εταιρικής σχέσης στον τομέα της ενέργειας,  θεμάτων της ατζέντας της ΕΕ,  περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια, ασφάλειας και άμυνας .

Ο Ράντεφ θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νίκο Βούτση, καθώς και με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Ο αρχηγός του κράτους της Βουλγαρίας θα καταθέσει  στεφάνι στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη και θα παραβρεθεί σε  επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο της Αθήνας.

Ο Ράντεφ θα συναντηθεί επίσης με τους Βούλγαρους που κατοικούν στην Ελλάδα. Η Υπουργός Ενέργειας κ. Temenouzhka Petkova και η Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Emilia Kraleva αποτελούν μέρος της επίσημης αντιπροσωπείας.

Πληροφορίες από την Σόφια αναφέρουν ότι ο Βούλγαρος πρόεδρος επίσημα στην ατζέντα του έχει ως κύριο θέμα τον αγωγό Turk Stream, ο οποίος ανάλογα την κατάσταση μπορεί να ξαναγίνει και South Stream, ανεπίσημα όμως θα συζητήσει πολλά περισσότερα εφόσον βρει  ευήκοα ώτα .

Για παράδειγμα η αλλαγή ηγεσίας στην ΠΓΔΜ σηματοδοτεί το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση Ζάεφ δεν θα δεχθεί να περάσει  ο αγωγός από το σκοπιανό έδαφος,  διότι για αυτό «ανέβηκε » στην εξουσία.

Έτσι το πρόβλημα μετατοπίζεται σε Ελλάδα και Βουλγαρία οι οποίες  θα αποτελέσουν τις χώρες που θα δεχθούν τεράστια πίεση από Ανατολή και Δύση για το ίδιο θέμα.

Επίσης θα γίνει κρούση από τον Βούλγαρο πρόεδρο,  ο οποίος ήταν πρώην ΑΓΕΑ στην χώρα,  για τα ελληνικά αεροσκάφη F-16 BLOCK 30  τα οποία δεν θα ακολουθήσουν τον εκσυγχρονισμό που θα υλοποιηθεί στις νεότερες εκδώσεις των αεροσκαφών αυτού του τύπου που υπηρετούν στην ελληνική πολεμική  αεροπορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «πράσινο φως» έχει δοθεί τόσο από το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και από τις ΗΠΑ.

Στην συμφωνία εμπλέκεται και η ΕΑΒ η οποία αναμένεται να αναλάβει σημαντικό «βαλκανικό έργο» για τα F-16 της περιοχής.

Η Βουλγαρία δεν διαθέτει καθόλου αξιόπιστο στόλο  αεροσκαφών νέου τύπου και τώρα έχει αποφασίσει την αγορά μερικών αεροσκαφών Gripen από την Σουηδία ενώ αναζητά μεταχειρισμένα αεροσκάφη  F-16 σε καλή τιμή  για να καλύψει τις ανάγκες της.

Τέλος οι δύο ηγέτες Ελλάδος και Βουλγαρίας σίγουρα  θα συζητήσουν το θέμα των Σκοπίων καθώς και τις προθέσεις της Αλβανίας να ενωθεί με το Κοσσυφοπέδιο …«στο δρόμο» για το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας, που θα μεταβάλει ριζικά την περιοχή μας.

Ελπίζουμε , διότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ότι η νυν ελληνική κυβέρνηση θα ακούσει με προσοχή ις προτάσεις που θα ακουστούν και κάποια στιγμή ( οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση) να επιδιώξει να υλοποιήσει τον αποκαλούμενο ορθόδοξο άξονα ως αντίβαρο στα αλβανικά σχέδια στην περιοχή μας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο  Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ είχε προχθές  τηλεφωνική συνομιλία με τον  Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν,  τον οποίο προσκάλεσε  να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της 140ης επετείου από την απελευθέρωση της χώρας από τον οθωμανικό  ζυγό , οι οποίες  θα πραγματοποιηθούν το 2018.

Η  κύρια «είδηση»  είναι ότι ο Ράντεφ αντιμετώπισε και την σφοδρότατη αντίδραση φανατικής δυτικόφιλης μερίδας βουλευτών και πρώην….γενικώς…αλλά και ως πρώην στρατιωτικός τήρησε τον λόγο του στο ακέραιο.

 Πηγές στα ΜΜΕ και των δύο χωρών επιβεβαιώνουν την σύνδεση της αποκαλούμενης βουλγαρικής πατριωτικής πτέρυγας με την αντίστοιχη ρωσική , μιας και υπάρχουν τόσα κοινά από την ιστορία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα , μέχρι την γλώσσα και την θρησκεία.

Γενικά εκτιμάται ότι  ο πρώην αντιπτέραρχος της βουλγαρικής πολεμικής αεροπορίας και νυν πρόεδρος της χώρας , ο οποίος αντιτάχθηκε σε σχέδιο του ΝΑΤΟ για την φύλαξη του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, είναι κάτι παραπάνω από  σαφής για τις προθέσεις του για την περιοχή των Βαλκανίων, ελπίζουμε μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ακούσει αυτά που έχει να τους πει ο Ράντεφ , ο οποίος γνωρίζει πάρα πολλά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια