Καυτές αέριες μάζες από την Αφρική θα κατακάψουν τη χώρα από την Πέμπτη: Μέχρι και 45 βαθμοί Κελσίου η θερμοκρασία!

Καυτές αέριες μάζες, προσεγγίζουν την Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική και από την ερχόμενη Πέμπτη θα "κάψουν" ολόκληρη την χώρα με θερμοκρασία που θα φτάσει ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου από την ερχόμενη Πέμπτη (29/06/2017) μέχρι το σαββατοκύριακο που αναμένεται να κορυφωθεί.

Το κύμα του καύσωνα δεν θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα "λιώσει" και η κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μέχρι και η Ρωσία.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μέχρι τους 37 βαθμούς την ερχόμενη Τετάρτη, με εξαίρεση την Δευτέρα που θα υπάρξει ανακοπή της ανόδου και μια μικρή "ανάσα" με 2-3 βαθμούς χαμηλότερα από την Τρίτη θα ξεκινήσει το ράλι ανόδου του υδράργυρου.

Στις ηπειρωτικές περιοχές που είναι ευπαθείς στη ζέστη θα αγγίζουν τους 36-37°C και τοπικά τους 38°C έως και την ερχόμενη Τετάρτη, ίσως πολύ τοπικά ακόμη και τους 39°C.
Επίσης, είναι πολύ θετικό το γεγονός, ότι μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για να εκδηλώνονται μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το αποτέλεσμα θα είναι η ανακούφιση από τη ζέστη τουλάχιστον για τους κατοίκους αυτών των τμημάτων.

Από την ερχόμενη Πέμπτη 29/06, πολύ θερμές αέριες μάζες θα προέλθουν από την Βόρεια Αφρική και θα επηρεάσουν όλες τις βαλκανικές χώρες και επομένως και την Ελλάδα, η οποία θα δεχθεί πρώτη το "τσουνάμι" των καυτών αέριων μαζών.
Από την Πέμπτη, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα και οι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα πρέπει να προσέχουν πολύ.
Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από τις 11 πμ έως και τις 5 μμ. Στις παραλίες προφανώς όλοι σας θα πρέπει να πίνετε υγρά, να προφυλάσσεστε με αντηλιακές κρέμες και ασφαλώς να κάθεστε κάτω από τον ίσκιο.
Ο καύσωνας της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι ισχυρός και διάρκειας 2-3 ημερών, δηλαδή οι θερμοκρασίες των 45 βαθμών θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή.
Το τι σημαίνουν αυτές οι θερμοκρασίες το δείχνει ο καύσωνας του 1987 με τους χιλιάδες νεκρούς. και την θερμοκρασία στους 42 "μόλις" βαθμούς θερμοκρασία:
Στις 20 Ιουλίου του 1987 ξεκίνησε το πιο θανατηφόρο κύμα καύσωνα στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.
Ο καύσωνας είχε πρωτοφανή διάρκεια, αφού έκαιγε σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα επί 7 με 8 ημέρες με τις θερμοκρασίες των πόλεων να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς ενώ μαζί με τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας και τη συνεχή άπνοια δημιούργησε έναν φονικό συνδυασμό.
Σύμφωνα με εφημερίδες της εποχής, η θερμοκρασία ακόμα και την νύχτα δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς και η Ελλάδα που το 1987 δεν είχε ακόμα μυηθεί στα κλιματιστικά, βρέθηκε σε έναν πρωτοφανή εφιάλτη, αφού οι τσιμεντένιες πολυκατοικίες μετατράπηκαν σε φούρνους, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ηλικιωμένους.
Το φονικό αυτό κύμα καύσωνα άφησε πίσω του επισήμως 1300 και ανεπισήμως περισσότερα από 2000 θύματα, ενώ το βαρύτερο φόρο πλήρωσε η Αττική με περίπου 1115 νεκρούς.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια