«Ψυχώ 16»: Παγκόσμια ανησυχία για την αποστολή της NASA σε αστεροειδή που πλησιάζει τη Γη

Η ταινία «Αρμαγεδδών» γίνεται πραγματικότητα…


Η NASA έχει προετοιμάσει κάτω από άκρα μυστικότητα μια ειδική αποστολή  σε έναν αστεροειδή που απειλεί να «τερματίσει» τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Η αποστολή ανακάλυψης του αστεροειδή έχει το ελληνικότατο όνομα «Ψυχώ  16» .

Πρόκειται για ένα τεράστιος αστεροειδής, που θα μας πλησιάσει σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Ο αστεροειδής  είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαστημικούς βράχους στη ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος και  λόγω της περίεργης μεταλλικής σύνθεσής του έχει «στρατοσφαιρική αξία» όπως αναφέρουν οι επιστήμονες .

Ο Δρ Jim Green επιστήμονας της NASA  εκτιμά την αξία του του αστεροειδούς διότι εκτός όλων των άλλων κουβαλά στα «σπλάχνα του» πολύτιμα μέταλλα  .

Ο αστεροειδής εμπεριέχει σε τεράστιες ποσότητες χρυσό , νικέλιο και σίδηρο το οποίο  θα μπορούσε να σώσει  την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο όμως η NASA,  δεν σχεδιάζει να κάνει οποιαδήποτε εξόρυξη σε αυτόν αλλά ένα  ταξίδι που θα είναι καθαρά επιστημονικού χαρακτήρα .

Οι αστεροειδείς είναι μικρά, βραχώδη αντικείμενα που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο.

Ο πρώτος αστεροειδής ήταν ο Ceres, που ανακαλύφθηκε από τον Giuseppe Piazzi το 1801. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 600.000 γνωστοί αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα. Οι περισσότεροι αστεροειδείς βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μια σειρά δακτυλίων που βρίσκονται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.

Υπάρχουν εκατομμύρια αστεροειδών στο ηλιακό μας σύστημα, που συνήθως συναντώνται στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία, όμως εκείνοι που περνούν από τη Γη ονομάζονται «αντικείμενα κοντά στην γη» .

Οι  αστεροειδείς  είναι μικρά, βραχώδη σώματα που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο. Ένα μικρό κομμάτι αστεροειδούς με το μέγεθος ενός αυτοκινήτου πέφτει στην ατμόσφαιρα της Γης περίπου μία φορά το χρόνο.

Οι αστεροειδείς συχνά ονομάζονται μικροί πλανήτες ή πλανητοειδή επειδή είναι μικρότεροι από τους πλανήτες ακόμη και από το φεγγάρι, ενώ  μερικοί αστεροειδείς έχουν και φεγγάρια.

Η NASA πιστεύει ότι ο αστεροειδής « Ψυχώ 16» αποτελούσε μέρος  ζώνης αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία, και ενέχει κίνδυνο για τον πλανήτη μας .

Ο Jim Green, διευθυντής της Διεύθυνσης Πλανητικών Επιστημών στην έδρα της NASA στην Ουάσιγκτον, χαιρέτισε την ομάδα του για την επίσπευση του χρόνου αποστολής που απαιτείται.

Ο ίδιος δήλωσε: «Η  ομάδα σχεδιασμού της αποστολής θα διερευνήσει εάν μια πιο κοντινή ημερομηνία εκτόξευσης θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική τροχιά για την παρακολούθηση του  αστεροειδή σε μεγαλύτερο βαθμό.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να εκπληρώσουμε τους στόχους της επιστήμης μας πιο γρήγορα και με μειωμένο κόστος. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η εξαιρετική πορεία, η οποία μας φέρνει περίπου δύο φορές πιο γρήγορα κοντά στον αστεροειδή  οικονομικότερα και αποδοτικότερα», δήλωσε ο ίδιος .

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος αστεροειδής διαθέτει επιφάνεια που πιστεύεται ότι είναι 90% μεταλλική, ενώ  η ενδελεχή μελέτη του θα αποκαλύψει περισσότερα για τον πυρήνα του δικού μας κόσμου.

Τελικά όμως το ερώτημα παραμένει για όλους του κατοίκους της γης ….κινδυνεύουμε ναι ή όχι από αστεροειδή ;

Εφόσον τον εντοπίσουμε σχετικά έγκαιρα είμαστε σε θέση να τον εξουδετερώσουμε ;

Ο κόσμος μας  όμως κινδυνεύει σύμφωνα με την ιστορία του πλανήτη γη , διότι πριν εκατομμύρια χρόνια ένας αστεροειδής κτύπησε την γη εξαφανίζοντας όλους τους δεινόσαυρους και τα μεγάλα ζώα αλλάζοντας πολλά στο έδαφος.

Οι απαντήσεις σε αυτό το θέμα δεν είναι γνωστές ακόμη και μέχρι σήμερα μόνο η ρωσική αεροδιαστημική άμυνα διαθέτει πιστοποιημένα πυραύλους S-500 , οι οποίοι δύνανται να εξουδετερώσουν διαστημικά ευρήματα στην στρατόσφαιρα.Ηδη η Ρωσία ενημέρωσε πως ξεκίνησαν οι βολές αντιαεροπορικών πυραύλων του «Προμηθέα».

Σχετίζεται αυτό με το «Ψυχώ 16»;





* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια