Τα πρώτα exit polls από τους Βέλγους! Ποιον βγάζουν πρώτο – «Μάχη» Μακρόν – Λεπέν για τον δεύτερο γύρο

Από το πρωί της Κυριακής όλοι οι Γάλλοι έχουν κινητοποιηθεί για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως είχαν κάνει και το 2012.

Όπως αναφέρει το το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή ανήλθε στο 28,54% στην μητρόπολη, στις 12 το μεσημέρι. Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί με 100.000 περισσότερους ψηφοφόρους σε σχέση με το 2012 (28.29%).

Μέχρι και το μεσημέρι, οι τρεις περιφέρειες που είχαν την μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν το Gers (38,46%), η Corrèze (38,11%) και το Cantal (36,34%). Αντίθετα, το Val d’Oise (20,65%), το Val-de-Marne (21,21%) και το Pas-de-Calais (23,35%) είναι οι τρεις περιφέρειες στις οποίες οι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν το λιγότερο.

Τα πρώτα exit polls από τους Βέλγους:

Το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF – που δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία – έδωσε το πρώτο exit poll για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το RTBF:

Εμανουέλ Μακρόν 24%,

Μαρίν Λεπέν 22%.

Φρανσουά Φιγιόν 20,5%

Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.

Τα γαλλικά exit polls θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Το ίδιο το βελγικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι τα exit polls δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα αλλά εικόνα της στιγμής.

Εξαλλος ο γαλλικός Τύπος με τις διαρροές των Βέλγων

Η εφημερίδα Liberation, σε άρθρο γνώμης, καταγγέλλει τον βελγικό Τύπο γιατί δημοσιεύει exit polls. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Οπως το περιμέναμε: ο βελγικός Τύπος δημοσιεύει exit polls. Αλλά επειδή αυτές οι μετρήσεις δεν έχουν πηγή και η Liberation δεν μπορεί να εγγυηθεί την εγκυρότητά τους, σας συνιστούμε να τα λάβετε υπόψιν με μεγάλη προσοχή. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων (BVA, Elabe, Harris Interactive, Ifop, Ipsos, Kantar, Odoxa, OpinionWay, Viavoice) δεσμεύτηκαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν exit polls την Κυριακή 23 Απριλίου.

«Το συμπέρασμα είναι ότι κάθε αναφορά σε τέτοια exit polls μπορεί να προέρχεται από φήμες και καμία αξιοπιστία δεν μπορεί να τους δοθεί», αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου δημοσκοπήσεων».

Ψηφίζουν ως τις 19:00 ή ως τις 20:00

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα στην μητροπολιτική Γαλλία τα οποία άνοιξαν το πρωί της Κυριακής, στις 8 η ώρα, θα κλείσουν στις 19:00 ή και στις 20:00 σε ορισμένες μεγάλες πόλεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το δίδυμο των νικητών του πρώτου γύρου θα γίνουν γνωστές γύρω στις 21:00 το βράδυ.

Οι Γάλλοι του εξωτερικού ψήφισαν μαζικά

Στον Καναδά, στο Μόντρεαλ, όπου είναι εγγεγραμμένοι 57.762 Γάλλοι ψηφοφόροι, χιλιάδες άτομα χρειάστηκε να περιμένουν ως τρεις ώρες. Το ίδιο συνέβη και στο Τορόντο. Η ψηφοφορία ήταν πιο εύκολη στην Οτάβα και στο Βανκούβερ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λονδίνο, όπου είναι εγγεγραμμένοι 72.000 ψηφοφόροι, πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες, εκατοντάδες άτομα έκαναν ουρές. Μεγάλες ουρές παρατηρήθηκαν και μπροστά στην γαλλική πρεσβεία του Βερολίνου, όπου περίπου 12.000 Γάλλοι καλούνται να ψηφίσουν.

Ως τις 12:00 το μεσημέρι όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι είχαν ψηφίσει

Ο τελευταίος που έβαλε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη ήταν ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος ψήφισε στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Για ποιόν ψηφίζουν οι επιχειρηματίες;

Είτε σε μικρές είτε σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι γάλλοι επιχειρηματίες προτίμησαν να ψηφίσουν τον Φιγιόν ή τον Μακρόν.

Ο Φιγιόν έχει την στήριξη του πρώην προέδρου της AXA, Henri de Castries, του επιχειρηματία με τα διάσημα γυαλιά Alain Afflelou,του Pierre Danon, πρώην αφεντικό της Numéricable, καθώς και το αφεντικό της Total, Patrick Pouyanné, που υπήρξε διευθυντής στο γραφείο του όταν ήταν πρωθυπουργός, το 1999.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει την στήριξη πολλών επιχειρήσεων start-up : Claude Bébéar, πρώην επικεφαλής της Axa, Xavier Niel (Ομιλος Iliad), Marc Simoncini (ιδρυτής της Meetic), Frédéric Mazella (Blablacar) ή Olivier Mathiot (επικεφαλής της Priceminister).


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια