Κάλλιο αργά, παρά ποτέ… για τον «μνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Από το 2015 και μετά, ζούμε το εξής παράδοξο: ο ένθερμα αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ένθερμα μνημονιακός και υπερασπίζεται μετά παρρησίας το δικό του Μνημόνιο. Δεν είναι υποχρεωτικά κακό αυτό, ιδίως αν συμφωνήσουμε πως δεν υπάρχουν στον κόσμο αυτόν λεφτόδεντρα που βγάζουν χρήματα,
με τα οποία αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας προς τους διεθνείς μας πιστωτές. Σε αυτή τη διαπίστωση μοιάζει να έχει προσχωρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πιο εντυπωσιακή μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων. Το είπε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος δεν είχε ενεργό ρόλο στην αντιμνημονιακή περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ζουμε την ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε προ ημερών στο capital.gr. Σημειωτέον, ο Πιτσιόρλας ήταν άνθρωπος που, όταν ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ, έδωσε μάχη υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και πλακώθηκε με αρκετούς υπουργούς, φερ ειπείν με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Τώρα λοιπόν που διάγουμε την περίοδο μνημονιακής ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ, βιώνουμε το εξής παράδοξο: οι ξένοι να συγχαίρουν τον ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν το βγάζω από το μυαλό μου, δεν κάνω πλάκα, αλλά πολλάκις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως επί ΣΥΡΙΖΑ είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε έχουν ξεκινήσει διαγωνισμοί για ιδιωτικοποιήσεις.

Τι και αν τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να θέλουν να βάζουν προσκόμματα λόγω ιδεοληψίας. Η κυβερνητική λοκομοτίβα συνεχίζει ακάθεκτη! Και ας είπε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός ότι, αν ήταν στο χέρι της κυβέρνησης, δεν θα πουλούσε εν μέσω κρίσης. Όπως και παντού έτσι και στην πολιτική, το αποτέλεσμα μετράει!

Επειδή όμως δεν είμαστε όλοι επιλήσμονες, θα αφήσω εδώ μια μνημειώδη ανακοίνωση του τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Νοέμβριο του 2014, ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Την κατάληξη την ξέρετε. Στον ΟΛΠ κόβαμε κορδέλες και για τον ΟΛΘ ετοιμαζόμαστε, μιας και πέρασε σε διεθνή κοινοπραξία, με τη συμμετοχή και του ομίλου Σαββίδη.

«Η δικομματική κυβέρνηση, επιχειρεί να διαπράξει ένα μεγάλο εθνικό και οικονομικό έγκλημα: την πώληση των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και την παράδοσή τους σε ντόπια και ξένα συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη νησιωτική Ελλάδα, τις τοπικές οικονομίες, το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, την εθνική οικονομία, αλλά και την Εθνική Άμυνα. Η δικομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της Αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών, φορέων και των εργαζόμενων, μόνο και μόνο για να παραδώσει τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας σε προεπιλεγμένα συμφέροντα, που θα τα μετατρέψουν σε ιδιωτικά μονοπώλια, χωρίς καμία κοινωνική αναφορά. Γνωρίζουν, μάλιστα, ότι το αντάλλαγμα που θα πάρουν, θα είναι λίγα «ψίχουλα», καθώς η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, έχει «βυθιστεί».

Γι’ αυτό, επιχειρούν να «χρυσώσουν το χάπι» με την επίκληση διαφόρων επενδύσεων, όπως η κατασκευή νέων προβλητών, που μοναδικό σκοπό έχουν να αυξήσουν τα κέρδη των αγοραστών. Αυτό το έγκλημα, δεν θα το επιτρέψουμε! Χαιρετίζουμε τον αγώνα όλων των εργαζόμενων στα λιμάνια, ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Είμαστε στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των τοπικών κοινωνιών, στο κοινό αίτημα για να παραμείνουν ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ στο Δημόσιο και να παίξουν τον αναπτυξιακό ρόλο τους, προ όφελος της Εθνικής Οικονομίας και των τοπικών οικονομιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση, ότι η πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ θα ακυρωθεί και θα αναζητηθούν ευθύνες για τη ζημιά, που προκαλείται στους δύο Οργανισμούς από την πολιτική της συγκυβέρνησης των Μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής», έγραφαν τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», έγραφαν τα στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τελικά, ούτε ευθύνες αναζητήθηκαν, ούτε ήδη ληφθείσες αποφάσεις ανετράπησαν. Και ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ, με το τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης, ετοιμάζεται να δρομολογήσει και άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Επειδή στη στήλη μόνο κρατιστές δεν είμαστε, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αλλά, τα γραπτά θα μένουν, για να θυμίζουν το μέγεθος της οβιδιακής μεταμόρφωσης!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια