Κλείνει η συμφωνία μέχρι τη Κυριακή - Ποιοι εγγυώνται προσωπικά να «δώσουν τα χέρια» με την Ελλάδα

Της Μαρίνας Νικολάκη

Με το ΔΝΤ να κάνει ένα βήμα πίσω στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, φαίνεται πως μέχρι τη Κυριακή θα υπάρξει τελική συμφωνία κι έτσι οι φόβοι από μεριάς της Αθήνας για τυχόν εμπόδια που θα υπήρχαν από το ταμείο διαψεύδονται πλήρως.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης είπε χαρακτηριστικά ότι έως την Κυριακή θα έχει κλείσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Άρα, 10 με 15 Μαΐου το αργότερο θα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα.

Επίσης, ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή κλίματος στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των θέσεων της Ελλάδας, αν και, όπως είπε, «αυτό γίνεται πολύ καθυστερημένα».

Ωστόσο, τόνισε πως δεν δικαιολογείται αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την αναζήτηση ευθυνών για το σημερινό αδιέξοδο που οδηγήθηκε η χώρα, καθώς, όπως είπε, «είναι πολλοί αυτοί που κρύβονται πίσω από το ψευδεπίγραφο δίλημμα ρεαλισμός ή λαϊκισμός».

Κυβερνητικός παράγοντας και στενός Συνεργάτης του Ε.Τσακαλώτου εξάλλου εκτίμησε πως «το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν αρέσουν, αλλά δεν έχει έρθει με σκοπό να κωλυσιεργήσει η συμφωνία». επίσης, τόνισε πώς: «Δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα ζητήματα. Λύσαμε τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα κι έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα. Δεν νομίζω ότι αυτά τα θέματα μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια για να μην κλείσει η συμφωνία».

Το ίδιο στέλεχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί την Κυριακή ώστε από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισης όσων απαιτείται να περάσουν από τη Βουλή πριν φτάσουμε στο Eurogroup της 22ας Μαϊου όπου αναμένεται η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας.

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευrogroup Γ.Ντάισελμπλουμ σήμερα, τόνισε πως ελπίζει ακόμα και μέχρι τέλος Μαίου να έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις. Αναλυτικά, Ντάισελμπλουμ: Εγγυώμαι προσωπικά ότι θα φθάσουμε σε μια συμφωνία για την Ελλάδα τον Μάιο, η οποία θα επιτρέψει να καταβληθεί στην Αθήνα μια νέα δανειακή δόση, ενώ υπογράμμισε πως για να υπάρξει μια λύση, «είναι απαραίτητο να έχουμε ελαφρύνσεις στο χρέος»!

«Η (οικονομική) κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι επαρκώς καλή. Η ανάπτυξη αντιμετωπίζει και πάλι προσκόμματα»

«Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη για να συνεχίσουμε, για να συνεχιστεί η ανάπτυξη. Έχετε την προσωπική μου δέσμευση και θα επιστρέψω ενώπιον του κοινοβουλίου με μια δίκαιη συμφωνία σε ό,τι αφορά το χρέος», πρόσθεσε.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε, σε συνέχεια της παραπάνω φράσης του, ότι «η συμφωνία για το τελικό πακέτο θα επιτευχθεί σύντομα». Αναγνώρισε, ταυτόχρονα, ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

Επίσης, σημείωσε ότι στο Eurogroup του Απριλίου υπήρξε συνολική συμφωνία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, επισημαίνοντας, όμως, ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές της νότιας Ευρώπης πρωτίστως, ο Ολλανδός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την τροπή των πραγμάτων, λέγοντας πως δεν ήθελε να θίξει κανέναν.

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί», τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας πως: «Πρέπει να βρεθεί συμφωνία τον Μάιο και δεσμεύομαι γι’ αυτό, Να μειωθεί η δεκαετία υψηλών πλεονασμάτων. Τάσσεται υπέρ της μετατροπής του ESM σε ταμείο διάσωσης. Δημοσιονομικά ουδέτερο το πακέτο αν πιαστούν οι στόχοι»

Ο Επίτροπος Οικονομικών αφού πίστωσε στην ελληνική οικονομία ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του 2015, προχώρησε με τη «γλώσσα» των αριθμών: το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο ουδέτερο, μηδενικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων (εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί).


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια