Είναι ο Ερντογάν ο ηθικός αυτουργός της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο; Θα μπορούσε…

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
Ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε χθες κάθε όριο πρόκλησης. Στόχος του ήταν και πάλι οι αφελείς Ευρωπαίοι, οι οποίοι συνεχίζουν να τον αντιμετωπίζουν σαν «γραφικό» και στην ουσία να αγνοούν τις απειλές του.
Δεν καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μία ψυχασθενική περίπτωση, που απλά σημαίνει ότι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.

Δήλωσε πως πλέον, κανείς Ευρωπαίος σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν “θα μπορεί να κάνει ένα βήμα στο δρόμο με ασφάλεια”. Πως δικαιολόγησε την αδικαιολόγητη απειλή; Είπε: αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθήσει να κρατά απέναντι στην Τουρκία μια στάση την οποία χαρακτήρισε εχθρική, οι πολίτες της θα ζουν με τον φόβο… Αυτό υπονοεί ο Σουλτάνος που επιχειρεί να γίνει Χαλίφης…
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του, ένας τρομοκράτης στο Λονδίνο έσπειρε τον θάνατο. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν.
Μόλις ανακοινώθηκε η επίθεση, το μυαλό μου πήγε τάχιστα στον Ταγίπ Ερντογάν και τις απαράδεκτες δηλώσεις του. Θα μπορούσα να υποστηρίξω, και ουδείς έχει στοιχεία να με διαψεύσει, ότι ο αλλοπρόσαλλος ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, είναι ο ηθικός αυτουργός της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο.
Ο λόγος του είναι πια εμπρηστικός και χυδαίος, και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Και το γεγονός ότι στοχεύει με μίσος τους Ευρωπαίους, δείχνει τον δρόμο στους θαυμαστές της αντι-ευρωπαϊκής τρομοκρατίας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ευθύνες για το κύμα τρομοκρατίας που σαρώνει κατά καιρούς την Ευρώπη. Ευθύνεται για τον εμφύλιο στη Συρία, αφού ήταν ένας εξ αυτών -μαζί με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία- που άναψαν τι φωτιές στη χώρα του Άσαντ. Και ευθύνεται επίσης για το προσφυγικό κύμα. Ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν τα ευρωπαϊκά σύνορα και τρομοκράτες… Ένα καλό παράδειγμα είναι οι περυσινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Αλλά και πριν στο Παρίσι. Οι περισσότεροι τρομοκράτες έφτασαν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τους πρόσφυγες. Και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε τους δρόμους σωτηρίας των αμάχων της Συρίας.
Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας παραμένει μία ισχυρή απειλή για τους λαούς της Ευρώπης. Μισεί την Ευρώπη και το δείχνει. Οι δηλώσεις του δεν είναι ποτέ τυχαίες. Καθοδηγεί τους ακραίους Τούρκους που ζουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε βίαιες ενέργειες. Και ΔΕΝ είναι γραφικός, όπως πιστεύουν οι αφελείς Ευρωπαίοι γραφειοκράτες.
Ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο. Μόνο έτσι καταλαβαίνει. Απειλή στην απειλή, φόβος στον φόβο, πρόκληση στην πρόκληση. Αυτός θα χάσει. Ένα απτό παράδειγμα είναι και η σχέση του με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι σχέση υποταγής. Και δεν του απέδωσαν τυχαία τον χαρακτηρισμό «γιουσουφάκι» του Ρώσου ηγέτη…
Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είναι ένας φανατικός του Ισλάμ. Κυριαρχείται από άκρατο εθνικισμό και ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για τις διαθέσεις του απέναντι στην Ελλάδα έχουμε μιλήσει στο παρελθόν. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν πρέπει να εφησυχάζει. Ο Ερντογάν είναι πιεσμένος από τις συνεχείς ήττες του στρατού του και έχει πληγωθεί η υπερηφάνεια του. Άρα είναι «πληγωμένο θηρίο». Άρα δεν πρέπει να του έχουμε την παραμικρή εμπιστοσύνη, είτε το θέμα αφορά το Κυπριακό, είτε το Αιγαίο…

Φωτο: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) welcoming Emir of Kuwait, Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (R) in Ankara, Turkey, 21 March 2017. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY 

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια