Το φίδι δαγκώνει αυτούς που το έχουν εκθρέψει

Γράφει ο Δημήτρης Ριζούλης

Η κατάσταση με τις συνεχείς προκλήσεις του Ερντογάν έχει ξεφύγει. Ο «σουλτάνος» της Άγκυρας έδειξε πλέον και στην Ευρώπη το άγριο πρόσωπό του, αυτό που έχει δείξει κατά καιρούς στους Έλληνες.

Οι απειλές για κατάληψη νησιών του Αιγαίου, για επέκταση του Αττίλα στην Κύπρο και για «εισβολή» μουσουλμάνων στην Ελλάδα είναι συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και μέχρι πρότινος απασχολούσαν μόνο εμάς. Ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος έκλεινε τα μάτια, έκανε ότι δεν άκουγε και άφηνε τον Τούρκο πρόεδρο να συνεχίζει ακάθεκτος το παραλήρημά του. Παράλληλα οι μεγάλες ξένες δυνάμεις τού έκλειναν το μάτι και του συμπεριφέρονταν σαν εκπρόσωπο μίνι υπερδύναμης. Τώρα, όμως, που η υπόλοιπη Ευρώπη βρέθηκε στο στόχαστρο του επικίνδυνου Ερντογάν, οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι κάνουν ότι έπεσαν από τα σύννεφα. Έπρεπε οι απειλές να χτυπήσουν την πόρτα τους για να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τον μεγαλομανή «νεοσουλτάνο» που ονειρεύεται να στήσει ισλαμική αυτοκρατορία.

Χρόνια τώρα η Ελλάδα φωνάζει ότι η «άλλη πλευρά» προκαλεί συνεχώς (και χωρίς αιτία). Καλεί το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να πάρουν θέση για τις παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, όμως οι «ισχυροί» της Δύσης σφυρίζουν αδιάφορα. Παρότι έχουν όλα τα σύγχρονα μέσα και γνωρίζουν ποιος τραμπουκίζει στο Αιγαίο, παριστάνουν τους Πόντιους Πιλάτους.

Όταν, όμως, αφήνεις ένα «φίδι» να μεγαλώνει και να αποθρασύνεται κάποια στιγμή, μπορεί να σε δαγκώσει. Κάπως έτσι την πάτησαν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι της Ε.Ε. Πληρώνουν την ασυδοσία του Ερντογάν που οι ίδιοι εξέθρεψαν.

Ο «σουλτάνος», ο οποίος πλέον δεν κρατά ούτε τα προσχήματα με ρητορική τζιχαντιστή, τους απείλησε ότι δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο από φόβο. Κατά διαβολική σύμπτωση, την ίδια ημέρα που έκανε αυτή την απαράδεκτη δήλωση έγινε και το χτύπημα στο Λονδίνο. Χθες οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να καλέσουν σε απολογία την τουρκική κυβέρνηση. Τώρα, όμως, είναι αργά... Ο «σουλτάνος» δεν μαζεύεται με τίποτα. Όλα αυτά αποδεικνύουν πόσο μόνη είναι η Ελλάδα στη διεθνή σκακιέρα. Όσο κι αν φωνάζει (στο παρασκήνιο ή δημοσίως), δεν βρίσκει συμμάχους. Ακόμα κι όλο το δίκαιο να είναι με το μέρος της, δύσκολα θα της το αναγνωρίσουν.

Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε σε μοναχικό μονοπάτι τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους, με δικά μας μέσα. Και, φυσικά, τις πολεμικές απειλές μόνο ένας τρόπος υπάρχει να τις αντιμετωπίσεις: με πολεμική επάρκεια και ετοιμότητα. Όσο κι αν αγαπάμε (οι Έλληνες) την ειρήνη, πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ακόμα και για πόλεμο προκειμένου να τη διαφυλάξουμε. Ο φόβος φυλάει τα έρμα, άλλωστε.

Ο Ερντογάν μέσα στο παραλήρημά του προβαίνει και σε θρησκευτικές ακροβασίες υψηλής επικινδυνότητας.
Η πρόθεσή του να προσευχηθεί ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή στην Αγια-Σοφιά είναι μια άνευ προηγουμένου επιθετική ενέργεια, που οξύνει τα πάθη και τροφοδοτεί τους ακραίους. Χρησιμοποιεί το Ισλάμ για να πάρει ψήφους και δεν διστάζει να προβεί σε κινήσεις που έχουν στόχο να ταπεινώσουν τον χριστιανισμό και τα σύμβολά του.

Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη εξέλιξη από όλα. Από την άλλη πλευρά, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η αφωνία των Ελλήνων πολιτικών για αυτή την ενέργεια. Ουδείς μίλησε! Παρόμοια στάση κράτησαν και οι θρησκευτικοί παράγοντες της πατρίδας μας.
Τελικά, έχασαν τη μιλιά τους οι πάντες σε αυτή τη χώρα; Τόσο πολύ ραγιάδες μας έκαναν τα Μνημόνια;


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια