Ξυπνάτε Έλληνες, πριν να είναι πολύ αργά…

Τα σχέδια για γεωπολιτικές αλλαγές και η θέση Αθήνας και Λευκωσίας


Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, με επίκεντρο τις ΗΠΑ και τον μυθικό κόσμο των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου, τις λεγόμενες «Επτά Αδελφές», έχει ξεκινήσει η υλοποίηση ενός μεγάλου σχεδίου για τη δημιουργία μιας ζώνης άσκησης γεωπολιτικής επιρροής στην ευρύτατη περιοχή που ξεκινά από τον κόλπο της Βασόρας,
διατρέχει το Ιράκ και τη Συρία, επεκτείνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο μέσα, και εκείθεν διά της Ελλάδος φθάνει στην Ευρώπη.

Στοιχείο της προαναφερθείσης «γεωπολιτικής επιρροής» είναι η εκμετάλλευση με συμφέροντες όρους για τις εταιρείες των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν σ’ αυτήν τη ζώνη, και η ασφαλής μεταφορά τους στις αγορές της Ευρώπης και όχι μόνον.
Το σχέδιο αυτό, που είναι παλιό, συνδέεται με κάποιον τρόπο με το άλλο μεγάλο σχέδιο των ΗΠΑ, αυτό της «Ευρύτερης ή Μείζονος Μέσης Ανατολής», το οποίο προβλέπει επαναχάραξη συνόρων και δημιουργία νέων κρατών, με τη λογική ότι τα παλιά σύνορα χαράχτηκαν πάνω στο χάρτη με αίμα, χωρίς να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν αντικειμενικά εθνοφυλετικά και εθνοθρησκευτικά δεδομένα.
Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει την επικράτηση της ειρήνης, την οποία φιλοδοξεί να φέρει η εφαρμογή του σχεδίου με την επαναχάραξη των συνόρων σε μια σειρά από χώρες, ανάμεσα στις οποίες το Ιράκ, η Συρία και η Τουρκία.
Ενώ λοιπόν είναι σε εξέλιξη διαδικασίες που σχετίζονται και με τα δύο προαναφερθέντα σχέδια, την ίδια περίοδο εμφανίζονται στην Ευρώπη διαλυτικές τάσεις, που οφείλονται σε δυο κύριες αιτίες.


Η συνέχεια του άρθρου στα:


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια