Έγινε πυρηνικό ατύχημα στην Αρκτική; Μυστήριο με αυξημένα ποσοστά ραδιενεργού ιωδίου στην Ευρώπη

Εδώ και εβδομάδες ανιχνεύονται στον ουρανό της Ευρώπης αυξημένα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου 131 κι η αιτία παραμένει μυστήριο!

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ξαφνικά, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα του ραδιοϊσοτόπου αυτού του ιωδίου πρώτα από σταθμούς μέτρησης στη βόρεια Νορβηγία (βλ. χάρτη)


και στη συνέχεια στη Φινλανδία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Δεδομένου ότι το Ιώδιο 131 έχει χρόνο ημιζωής μόλις οκτώ ημερών, οι ειδικοί θεωρούν ότι θα πρέπει να συνέβη κάτι στις αρχές του χρόνου.

«Η απελευθέρωση του πρέπει να έγινε πρόσφατα. Πέραν τούτου ό,τι άλλο πει προσθέσει κανείς θα είναι εικασίες», δήλωσε ο Μπράιαν Γκόρναλ, της βρετανικής Society for Radiological Protection

Οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Νορβηγία και τη Γαλλία, όπου ανιχνεύθηκαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ιωδίου 131 έσπευσαν να καθησυχάσουν το κοινό ότι δεν απειλείται η δημόσια υγεία, επισημαίνοντας ότι ήταν πολύ μικρές οι ποσότητες που διέρρευσαν στην ατμόσφαιρα.



ΟΙ ΗΠΑ στέλνουν εξειδικευμένο αεροσκάφος μετρήσεων

Αλλά νέα τροφή σε λογής ανησυχητικά σενάρια έδωσε στις 17 Φεβρουαρίου η αποκάλυψη ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία έστειλε στην Ευρώπη ένα αεροσκάφος που μπορεί να ανιχνεύει ραδιενεργές ουσίες στην ατμόσφαιρα.



Το μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως αεροσκάφος WC-135C (ένα τροποποιημένο Boeing 707) πέταξε σε πρώτη φάση πάνω απ’ τη Βρετανία.

Έκτοτε τα σενάρια για τα αίτια της μικρής, πλην αξιοσημείωτης αύξησης της ακτινοβολίας δίνουν και παίρνουν.

Βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να πραγματοποίησε δοκιμή πυρηνικής κεφαλής στη νήσο Νόβαγια Σέμλιγια στην Αρκτική.

Αλλά ευρωπαίοι γεωλόγοι αντικρούουν ότι δεν ανιχνεύθηκε τέτοια σεισμική δραστηριότητα, που να παραπέμπει σε μια τέτοια δοκιμή.

Αντιθέτως είναι πιθανότερο να έγινε κάποιο πυρηνικό ατύχημα: να απελευθερώθηκε π.χ. περισσότερη ακτινοβολία απ’ ό,τι μέχρι τώρα από ένα απ’ τα ραδιενεργά ρωσικά ναυάγια στην περιοχή. Στο βυθό της Αρκτικής και της Θάλασσας του Μπάρεντς υπάρχουν αρκετά πυρηνοκίνητα ναυάγια.



Στη φωτογραφία απ' τις 24 Νοεμβρίου 1997 διακρίνεται ένα παροπλισμένο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στην βάση του Σεβερομόρσκ στη ρωσική χερσόνησο Κόλα στην Αρκτική. Στις 30 Αυγούστου του 2003 ένα υποβρύχιο τύπου Κ-159 βυθίστηκε ανοικτά των ρωσικών ακτών κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία κατά τη μεταφορά του για διάλυση.

Οι νορβηγικές αρχές είπαν ότι κατά τη στιγμή της πρώτης μέτρησης επικρατούσαν πολύ θυελλώδεις καιρικές συνθήκες ανοικτά των ακτών της χώρας.


Επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρξε διαρροή από κάποια φαρμακευτική εταιρεία, η οποία να μην δήλωσε το ατύχημα στις αρχές, αφού το Ιώδιο 131 χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια