Η βιο-τρομοκρατία θα μπορούσε να σκοτώσει πιο πολλούς από έναν πυρηνικό πόλεμο

Ένας ιός που έχει δημιουργηθεί μέσω βιοτεχνολογίας είναι ευκολότερο να φτιαχτεί και θα μπορούσε να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι πυρηνικά όπλα – και καμία χώρα στη Γη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή, προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο το Σάββατο.

«Η επόμενη επιδημία είναι πιθανό να αρχίσει σε μια οθόνη υπολογιστή» είπε σχετικά ο «Mr. Microsoft», ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του για την καταπολέμηση ασθενειών μέσω του ιδρύματός του. Είτε ως «φυσικό προϊόν», είτε στα χέρια τρομοκρατών, τόνισε, μια επιδημία θα μπορούσε να σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια στο κοντινό μέλλον, εκτός και αν οι κυβερνήσεις αρχίσουν να ετοιμάζονται για τέτοιες επιδημίες με τον ίδιο τρόπο που ετοιμάζονται για πόλεμο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, οι συνομιλητές του στο πάνελ όπου βρισκόταν δεν διαφώνησαν, με την Έρνα Σόλμπεργκ, πρωθυπουργό της Νορβηγίας, να αναφέρει πως «οι αρρώστιες και η βία σκοτώνουν λιγότερους από ποτέ άλλοτε, αλλά εξαπλώνονται πιο γρήγορα...έχουμε ξεχάσει πόσο καταστροφικές ήταν αυτές οι επιδημίες». Ακόμη, υπενθύμισε τον «Μαύρο Θάνατο», που, όπως είπε, σκότωσε σχεδόν τους μισούς κατοίκους της χώρας της τον Μεσαίωνα και προκάλεσε μια ύφεση 200 ετών στην Ευρώπη.

Ο Γκέιτς σημείωσε πως τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν βιοτεχνολογία για τη δημιουργία μιας συνθετικής έκδοσης του ιού της ευλογιάς, ή ένα εξαιρετικά μολυσματικό και θανατηφόρο στέλεχος του ιού της γρίπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει ο Guardian, αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επισημάνει πως το ISIS έχει προσπαθήσει να αναπτύξει βιολογικά όπλα σε βάσεις του στη Συρία και το Ιράκ, ωστόσο έχουν υπογραμμίσει ότι οι τρομοκράτες θα χρειάζονταν άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες, καλά εργαστήρια και ένα σχετικά ήρεμο περιβάλλον, χωρίς τη σύγχυση και το χάος των εμπόλεμων ζωνών (αν και άλλοι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας υποστηρίζουν πως η απειλή της βιο-τρομοκρατίας έχει γίνει πιο ρεαλιστικό ενδεχόμενο μέσα στην τελευταία δεκαετία και ειδικά στα τελευταία πέντε χρόνια).
«Επιδημιολόγοι λένε πως ένας ταχέως κινούμενος, μεταδιδόμενος μέσω αέρα παθογόνος οργανισμός θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Και λένε πως υπάρχει λογική πιθανότητα ο κόσμος να βιώσει μια τέτοια επιδημία μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια» είπε ο Γκέιτς.

«Είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς μια καταστροφή τέτοιας κλίμακας, αλλά συνέβη όχι και πολλά χρόνια πριν. Το 1918, ένα ιδιαίτερα φονικό στέλεχος της γρίπης σκότωσε 50 με 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Μπορεί να αναρωτιέστε πόσο ρεαλιστικά είναι αυτά τα αποκαλυπτικά σενάρια. Το γεγονός πως μια θανάσιμη παγκόσμια πανδημία δεν έχει λάβει χώρα στην πρόσφατη ιστορία δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνεται ως απόδειξη ότι μια θανάσιμη πανδημία δεν θα σημειωθεί στο μέλλον. Και ακόμα και αν η επόμενη πανδημία δεν είναι της έκτασης του 1918, θα ήταν σοφό να σκεφτούμε την κοινωνική και οικονομική αναταραχή που ίσως προέκυπτε αν κάτι σαν τον Έμπολα έφτανε σε αστικά κέντρα».

Όπως συμπλήρωσε, οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία, νέα εμβόλια και φάρμακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να εμποδιστούν οι επιδημίες από το να τεθούν εκτός ελέγχου. «Τα περισσότερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε από μια φυσική πανδημία είναι τα ίδια πράγματα για τα οποία πρέπει να ετοιμαστούμε για μια σκόπιμη βιολογική επίθεση. Η προετοιμασία για μια παγκόσμια πανδημία είναι το ίδιο σημαντική με την πυρηνική αποτροπή και την αποφυγή μιας κλιματικής καταστροφής. Η καινοτομία, η συνεργασία και ο προσεκτικός σχεδιασμός μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από την καθεμιά από αυτές τις απειλές».

Μιλώντας στην Telegraph πριν την ομιλία του το Σάββατο, ο Γκέιτς είχε πει πως «με τα πυρηνικά όπλα θα περίμενες ότι μάλλον θα σταματούσες αφού σκότωνες 100 εκατομμύρια. Η ευλογιά δεν θα σταματήσει. Επειδή ο πληθυσμός είναι αφελής, και δεν υπάρχουν πραγματικές προετοιμασίες» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία προχωρούν με απίστευτα γρήγορο ρυθμό: Τη στιγμή που παλαιότερα ήταν περιορισμένη σε μια χούφτα χωρών, τώρα είναι ανοιχτή σε μικρές ομάδες με περιορισμένους πόρους και δυνατότητες, συμπλήρωσε. «Το κάνουν πολύ πιο εύκολο για μη κρατική οντότητα. Δεν χρειάζεται πολλή εξειδίκευση στη βιολογία σήμερα για να συνθέσεις έναν ιό ευλογιάς. Η βιολογία το κάνει πολύ ευκολότερο να τα δημιουργήσεις αυτά».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια