Βαρύ κλίμα...

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος
Τελικά ούτε 24 ώρες δεν επέτρεψαν οι δανειστές στην κυβέρνηση να διαχειριστεί όπως η ίδια ήθελε το τελευταίο Eurogoup. Με το που άρχισαν οι πανηγυρικές δηλώσεις περί του τέλους της λιτότητας και της κρίσης συνολικά, ξεκίνησε ο «βομβαρδισμός» από το εξωτερικό.

Στην αρχή ήταν τα δημοσιεύματα μεγάλων ξένων εφημερίδων, στη συνέχεια ήρθε η ανακοίνωση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι οι μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν φέτος και θα ισχύουν από φέτος, και τέλος εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας ή παρερμηνείας: Τα μέτρα τώρα, η ρύθμιση του χρέους αργότερα, είπε απλά η κυρία Λαγκάρντ!
Κατά συνέπεια ελάχιστη σημασία έχει πλέον το τι μεταδίδει ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου ή το τι δηλώνουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ξεκινά με κακούς -για την ελληνική πλευρά- όρους και χωρίς να έχει προσδιοριστεί από κανέναν το πέρας της αξιολόγησης.
Η ουσία πάντως είναι πως στην Ευρώπη το κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει βαρύ. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι δεν αφήνουν πλέον «τίποτε να πέσει κάτω». Δεν επιτρέπουν καν την, θεμιτή έως ένα σημείο, επιθυμία μιας κυβέρνησης να κάνει μια δική της επικοινωνιακή διαχείριση.
Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν ακόμη και εκείνοι οι υπουργοί που θέλουν να βρουν κάποιο «παράθυρο», να δικαιολογήσουν τη θριαμβολογία των πρώτων ημερών. Ισως γι’ αυτόν τον λόγο ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνέστησε χαμηλούς τόνους. Θέλησε να προστατεύσει τους υπουργούς και τους βουλευτές του; Δεν είναι σίγουρος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα;
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας (όπως και οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης) ξέρει κάτι περισσότερο από αυτά που γράφονται στα non paper του Μεγάρου Μαξίμου...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια