Παράδοση άνευ όρων στους δανειστές – Δ.Τζανακόπουλος: «Δεν κλείνει η αξιολόγηση στο Eurogroup της Πέμπτης – Παρατείνεται για το 2019 ο κόφτης»

Η κυβέρνηση παραδίδεται άνευ όρων στους δανειστές


Τα δίνει όλα και παρ” όλα αυτά δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση. Πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε πώς ο «κόφτης»παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο και μετά το 2018, ενώ στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου πρόκειται μόνο να υπάρξει ένα μήνυμα πώς η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ήταν ο κ. Τζανακόπουλος που προ ημερών δήλωνε πώς η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου. Προχθές το μετέφερε για τον Φεβρουάριο, αλλά όπως όλα δείχνουν ούτε τον επόμενο μήνα θα κλείσει η αξιολόγηση. Ήταν επίσης ο κ. Τζανακόπουλος που απέκλειε κατηγορηματικά πώς θα παραταθεί ο «κόφτης», ή ότι θα μειωθεί το αφορολόγητο ή θα αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ. Φαίνεται όμως και αυτά θα γίνουν.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος επικαλούμενος όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι το βασικό ζήτημα που εμποδίζει το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικού χαρακτήρα και στο Eurogroup της Πέμπτης η κυβέρνηση περιμένει μόνο καταγραφή προόδου.

Παράλληλα επανέλαβε ότι «αυτό που έχουμε πει είναι ότι είμαστε διατεθειμένοι εάν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα να συζητήσουμε μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων ώστε να αμβλυνθούν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ» προσθέτοντας ότι εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Διευκρίνισε δε ότι η ελληνική πρόταση είναι ο «κόφτης» να ισχύσει για ένα επιπλέον χρόνο μετά το 2018. Είπε, επίσης, ότι «όταν λέμε ότι θα επεκταθεί για ένα έτος εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία, τότε προφανώς η επέκταση αυτή θα νομοθετηθεί» αλλά υποστήριξε ότι είναι άλλο η νομοθέτηση συγκεκριμένου μέτρου που θα ισχύει από 01/01/2019 και άλλο ο δημοσιονομικός διορθωτής.

Εκτίμησε ακόμα ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής» αλλά και ότι «η συζήτηση μπορεί να κλείσει στο χρονοδιάγραμμα που θέλει την ελληνική οικονομία να μπαίνει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του α τριμήνου».

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια