Μετά την Capital Economics και ο Paul Mason δηλώνει: «Η γερμανική ελίτ θα επιβάλλει Grexit τον Ιούλιο»

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Λίγες μέρες μετά την πρόβλεψη για επιστροφή στη δραχμή μέχρι το καλοκαίρι από την βρετανική συμβουλευτική εταιρεία οικονομικών αναλύσεων Capital Economics έρχεται και ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Paul Mason να δηλώσει με tweet που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ότι «η γερμανική ελίτ είναι έτοιμη για να επιβάλλει το Grexit τον Ιούλιο»

Αν και o Μέισον με σειρά από tweets ασχολείται με το Brexit και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας και ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο δημοσιογράφος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι Εργατικοί δεν θα πρέπει να γίνουν το «κόμμα των Βρυξελλών/Φρανκφούρτης» δεδομένης της «μεγάλης πιθανότητας κατάρρευσης του ευρώ»!

Ο Μέισον δεν εξηγεί γιατί προβλέπει ότι το Grexit θα γίνει τον ερχόμενο Ιούλιο, παρά τις ερωτήσεις άλλων χρηστών του Twitter όμως η πρόβλεψη έχεται σε μια στιγμή που η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία οικονομικών αναλύσεων Capital Economics προβλέπει ακριβώς το ίδιο
Η εταιρεία εκτιμά ότι μπορεί το Grexit να μην είναι επικείμενο, αλλά φαίνεται ως το πιο πιθανό τελικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, αναφέρει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-Ευρωπαίων δανειστών θα λυθεί με την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα αν και το Ταμείο σήμερα έδειξε διάθεση να μείνει και να προχωρήσει σε «γρήγορη συμφωνία»
Η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία προβλέπει ένα πολύ ανήσυχο καλοκαίρι καθώς «βλέπει» αναζωπύρωση του κινδύνου χρεωκοπίας, αφού τότε η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγάλες δόσεις αποπληρωμής. 
Συγκεκριμένα, η Capital Economics αναφέρει για την Ελλάδα:
- «Παρά το σερί σχετικά ενθαρρυντικών δεδομένων, η ελληνική οικονομία παραμένει σε κρίση. Η έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί να μην είναι επικείμενη, αλλά τελικά φαίνεται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.
- Ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά ένα υγιές 0,8% το τρίτο τρίμηνο, το επίπεδό του παραμένει στο 26% χαμηλότερο από εκείνο στις αρχές του 2008. Επιπλέον, ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει ότι η ανάπτυξη θα φρενάρει.
- Αν και η ανεργία μειώνεται αργά, παραμένει εξαιρετικά υψηλή στο 23% και οι μισθοί συνεχίζουν να πέφτουν. Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών είναι ακόμη βαθιά αρνητικό, ένας κακός οιωνός για τις καταναλωτικές δαπάνες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία- σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα- ήταν ήδη στο 37% των συνολικών δανείων το 2016.
- Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να ελαφρύνει το βάρος στα τέλη της περσινής χρονιάς, με παροχές προς τους συνταξιούχους. Αλλά οι δανειστές απάντησαν θυμωμένα και η δημοσιονομική λιτότητα αναμένεται να επανέλθει, με την Ελλάδα να πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% από το 2018.
Αν οι προβλέψεις μας για την  ανάπτυξη είναι πιο κοντά στις αισιόδοξες υποθέσεις του προγράμματος, αυτό θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα λιτότητας, στα οποία είναι απίθανο να συμφωνήσει η κυβέρνηση.
- Το αδιέξοδο ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές φαίνεται τώρα πιθανό να επιλυθεί με το Ταμείο να φεύγει από το πρόγραμμα.
Αλλά αμφιβάλουμε ότι θα περάσει καιρός προτού η Ελλάδα αποτύχει να πιάσει τους στόχους της και οι εκταμιεύσεις δόσεων θα σταματήσουν ξανά. Οι κίνδυνοι χρεωκοπίας θα επιστρέψουν το καλοκαίρι, όταν εκπνέουν μεγάλες πληρωμές. Κατά συνέπεια, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να ανέβουν απότομα ξανά.
«Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η Capital Economics εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα έχει σχετικά καλές επιδόσεις το 2017. Στη Γαλλία, η πολιτική αβεβαιότητα πιθανότατα θα πλήξει τις εγχώριες δαπάνες, εκτιμά.
Η ιταλική οικονομία φαίνεται σε τέλμα, καθώς είναι σοβαροί οι πολιτικοί και τραπεζικοί κίνδυνοι. Στην Ισπανία, είναι απίθανο η νέα κυβέρνηση να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της. 
Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ελευθερίας φαίνεται έτοιμο να κερδίσει τις εκλογές του Μαρτίου. Η αργή ανάπτυξη και το υψηλό χρέος στην Πορτογαλία θα απειλήσουν τα ομόλογα της χώρας με εξαίρεση από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Εν ολίγοις όλη η Ευρώπη θα είναι μια ωραία... «ατμόσφαιρα».

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια