Δικέφαλος χαρταετός!

Γράφει ο Βασίλης Γκουρογιάννης 
Δικηγόρος - συγγραφέας
Εδώ και κάποια χρόνια τριγυρίζει στους ουρανούς των βαλκανικών χωρών ένα παράδοξο... πουλί που μοιάζει με αετό, αλλά αετός δεν είναι. Δεν έχει φτερά, αλλά δύο μαδημένες φτερούγες που μοιάζουν με ανθρώπινες παλάμες, δεν έχει κόκαλα, αλλά δάχτυλα, δεν έχει νύχια και ράμφος, αλλά ανθρώπινα νύχια και γαλλική μυτούλα.

Πάντως έχει και δύο κεφάλια! Είναι πράγματι επίφοβο πλάσμα ή γελοίο; Παρ’ όλα αυτά κρώζει και διαλαλεί ότι είναι δυνατό πουλί και μάλιστα σαρκοφάγο, που φοβερίζει τα άλλα πουλιά που φτεροκοπούν στα Βαλκάνια και είτε έχουν γαλανόλευκο πτέρωμα είτε χρώματα της σημαίας του κάθε γειτονικού κράτους.
Κάποιοι που το παίρνουν στα σοβαρά ισχυρίζονται ότι φωλιάζει στα Τίρανα και από εκεί τηλεχειριζόμενο κάνει αναγνωριστικές πτήσεις έως το Κόσοβο, τα Σκόπια, τη Θεσπρωτία. Ποιο, λοιπόν, είναι αυτό το... περήφανο πουλί που κάνει θόρυβο με τους κρωγμούς και με τα πεταρίσματα των ξεπουπουλιασμένων φτερών του; Είναι ο περίφημος λεγόμενος δικέφαλος αετός, σύμβολο της λεγόμενης μεγάλης Αλβανίας που πρόσφατα μας τον θύμισαν κάποια επιπόλαια στρατευμένα παιδιά αλβανικής καταγωγής. Στην πραγματικότητα αυτό το πουλί είναι τόσο φοβερό όσο ένας χαρταετός και δεν φωλιάζει στα Τίρανα, αλλά στα κούφια κεφάλια κάποιων Αλβανών. Πρέπει αυτό το φωτογραφικό στιγμιότυπο να το δούμε ως απειλή ή ως φανταρίστικη μ... και να το αντιμετωπίσουμε αναλόγως;
Πάντως, όπως κι αν είναι, πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία. Ασφαλώς δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ότι αν και στρατιώτες με ελληνικό εθνόσημο δεν έχουν ελληνική εθνική συνείδηση .Αυτό είναι δεδομένο, όπως ακριβώς δεν είχαν και δεν έχουν αλβανική εθνική συνείδηση τα στρατευμένα παιδιά της βορειοηπειρωτικής μειονότητας (και μας αρέσει), οι Μικρασιάτες στρατευμένοι στον τουρκικό στρατό, οι στρατευμένοι μουσουλμάνοι της Θράκης. Να λάβουμε υπόψη μας την πραγματικότητα και να μην αυταπατώμεθα.
Εφόσον όμως η Ελλάδα τούς στρατεύει, πρέπει να ξέρει τι είδους στρατιώτες έχει. Ας ευχηθούμε να έχουν ελληνική εθνική συνείδηση τουλάχιστον οι στρατευμένοι Ελληνες, διότι θυμούμαι το 1974, που πηγαίναμε κατευθείαν στον πόλεμο με τους Τούρκους, ο διοικητής μου, ένας ταγματάρχης, έλεγε ότι εχθρός μας δεν είναι οι Τούρκοι, αλλά οι... κομμουνισταί! Αυτή η φωτογραφία των στρατιωτών δείχνει την έσχατη έκπτωση της χώρας και όχι την επικινδυνότητα του δικέφαλου αλβανικού χαρτ...αετού!

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια