Κίνδυνος χρόνιων προβλημάτων υγείας για τα πολύ πρόωρα νεογνά

Λόγω ανεπαρκούς ανάπτυξης εγκεφάλου και ΚΝΣ


Οι έφηβοι που είχαν γεννηθεί πολύ πρόωρα, αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνια προβλήματα υγείας, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που είχαν γεννηθεί κανονικά, αποφαίνεται σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουμέα, με επικεφαλής τον Δρ Φρέντρικ Σερένιους, μελέτησαν 123 παιδιά και εφήβους, δέκα έως 15 ετών που είχαν γεννηθεί υπερβολικά πρόωρα, καθώς και 103 παιδιά που είχαν γεννηθεί κανονικά. Συγκεκριμένα, στην ομάδα των πρόωρων είχαν επιλεγεί παιδιά που είχαν γεννηθεί κατά την 23η έως 25η εβδομάδα της κύησης, αντί για την 37η έως 40ή που είναι το φυσιολογικό.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι τα πολύ πρόωρα παιδιά είχαν κατά μέσο όρο 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν σοβαρά σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα και πενταπλάσια πιθανότητα να χρειάζονται πρόσθετη ιατρική βοήθεια (π.χ. για άσθμα ή συχνές λοιμώξεις) ή εκπαιδευτική στήριξη (επειδή συχνά έχουν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο).

Συνολικά, σχεδόν δύο στα τρία πρόωρα γεννημένα παιδιά (το 64%) είχαν διαφόρων ειδών λειτουργικά προβλήματα, έναντι μόνο 6% των παιδιών που είχαν γεννηθεί κανονικά. Τα πρώτα συχνά είχαν συναισθηματικές δυσκολίες, ανικανότητα να κοινωνικοποιηθούν και να παίξουν με άλλα παιδιά κ.α.

Τα προβλήματα αυτά πηγάζουν κυρίως από την ανεπαρκή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, λόγω του πολύ πρόωρου τοκετού.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια