Ο Τραμπ μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ

Αντιδράσεις προκαλεί η είδηση πως η αμερικανική κυβέρνηση θα μετακινήσει άμεσα την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η δέσμευση που προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει, βρίσκεται ήδη στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών. Εντονες αντιδράσεις αναμένονται από τον αραβικό κόσμο και ιδίως από τους Παλαιστίνιους.

«Είμαστε στα πολύ αρχικά στάδια των συζητήσεων για το θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του δεν θα υπάρξει επικείμενη ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά της πρεσβείας.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις.

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε μάλιστα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η συζήτηση θα εστίαζε σε θέματα σχετικά με το παλαιστινιακό, την κατάσταση στη Συρία και την ιρανική απειλή.

Η θέση των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων ήταν πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, θα καθοριστεί μόνο μετά από μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Aυτή η στάση,  δίνει αέρα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο δήλωσε έτοιμος να ανακοινώσει άμεσα νέους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, αλλά και την ακύρωση οποιουδήποτε περιορισμού μεταφοράς της έδρας θεσμικών φορέων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά παράβαση βεβαίως του σχεδίου που ενέκρινε το 1947 ο ΟΗΕ για την περιοχή, την οποία και χαρακτήριζε “corpus separatum”.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια