Το Κρεμλίνο δεν βιάζεται

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Το πρώτο ραντεβού του Τραμπ με ξένο ηγέτη είναι η Μέι την Παρασκευή 27.1, με τις δύο πλευρές να έχουν ευνόητους λόγους να το επισπεύσουν. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι η καγκελάριος είναι επισπεύδουσα,
με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου να μην έχει δώσει την ίδια εντύπωση, με τη συνάντηση να πιθανολογείται για τις αρχές της άνοιξης.

Η έκπληξη ήρθε από το Κρεμλίνο που, παρά την με μεγάλο πολιτικό κόστος εμμονή του Τραμπ στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας, δείχνει να μη βιάζεται, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να αναγγέλλει ότι η συνάντηση των δύο ηγετών έχει ορίζοντα μηνών και όχι εβδομάδων. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου κινήθηκε χθες και ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, που κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην έχουν την ψευδαίσθηση ότι οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας θα αρθούν σύντομα: «Οι κυρώσεις θα κρατήσουν πολύ καιρό, μη βασίζεστε στην εκλογή κάποιου άλλου ή σε νέους ηγέτες» πρόσθεσε.
Το μήνυμα Πούτιν είναι σαφέστατο: Η Μόσχα δεν θα διακινδυνεύσει την προοπτική των διμερών σχέσεων με την Ουάσιγκτον μέχρι να ξεκαθαρίσει η εσωτερική σύγκρουση στις ΗΠΑ ανάμεσα στον Τραμπ και τους μηχανισμούς της κυβέρνησης, και κυρίως τις Υπηρεσίες Πληροφοριών. Η Μόσχα πήρε το μήνυμα ότι αν η προεκλογική και μετεκλογική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ για το μέλλον των σχέσεων με τη Ρωσία συνεχιστεί και μάλιστα εξελιχθεί σε θεσμική κρίση, τότε αντί της διμερούς εξομάλυνσης και συνεργασίας μπορεί να υπάρξει η πιο ανεξέλεγκτη επιδείνωση.
Αν δεν υπάρξει θεσμική κρίση στις ΗΠΑ, τότε όταν διαμορφωθούν οι ισορροπίες Τραμπ - μηχανισμών -με τον νέο πρόεδρο να επείγεται καθώς επισκέφθηκε τη CIA την επομένη της ορκωμοσίας του- η Μόσχα θα είναι πρόθυμη για μια συνολική επανεξέταση των διμερών της σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια