H ψευδοεπιστήμη ανθεί στη Ρωσία του Πούτιν

Από τη βιολόγο που υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα κατάγεται από ερμαφρόδιτες Αμαζόνες, μέχρι τον φυσικό που προειδοποιεί ότι οι Αμερικανοί αναπτύσσουν ένα νέο είδος υπανθρώπων, ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός ακαδημαϊκών της ψευδοεπιστήμης βρίσκει μια θέση στο Κρεμλίνο.

Οι παράλογες θεωρίες είναι τόσο διαδεδομένες στη Ρωσία του Πούτιν ώστε η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών συνέστησε επιτροπή για την καταπολέμηση της ψευδοεπιστήμης. Φέτος, επίσης, ένα βραβείο-παρωδία θεσμοθετήθηκε από τον βραβευμένο συγγραφέα και δημοσιογράφο της επιστήμης Αλεξάντερ Σοκόλοφ, προκειμένου να τιμήσει όσους «έφεραν το φως της άγνοιας στις μάζες»

To βραβείο απονεμήθηκε ερήμην στην Ιρίνα Γερμάκοβα, βιολόγο και σχολιαστή στην κρατική ρωσική τηλεόρασης, αναφέρει το περιοδικό Foreing Policy. Η Γερμάκοβα, η οποία φέρεται να διατηρεί σχέσεις με το Κρεμλίνο, έχει δηλώσει στην τηλεόραση ότι οι άνδρες, ως φύλο, κατάγονται από ερμαφρόδιτες Αμαζόνες που ζούσαν πριν από 80.000 χρόνια.


Η Ιρίνα Γερμάκοβα αποκαλύπτει την προέλευση του ανδρικού φύλου

Έχει επίσης καταθέσει ως ειδικός στο Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι στην πραγματικότητα βιολογικό όπλο που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί για να προκαλούν στειρότητα στους εχθρούς τους -μια θέση που υιοθέτησε μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Γεβγκένι Φεντόροφ.

Μια άλλη ανησυχητική περίπτωση είναι ο φυσικός Μιχαήλ Κοβάλτσουκ, επικεφαλής του ινστιτούτου πυρηνικής έρευνας «Κουρτσάτοφ», επιστημονικός σύμβουλος του Πούτιν και αδελφός του Γιούρι Κοβάλτσουκ, ο οποίος θεωρείται στις ΗΠΑ ο «προσωπικός τραπεζίτης» ανώτατων ρώσων αξιωματούχων.

Πέρυσι, ο Κοβάλτσουκ έδωσε ομιλία ενώπιον γερουσιαστών στην οποία υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα είδος υπανθρώπων που εργάζονται πολύ αλλά τρώνε και σκέφτονται λίγο.

Η ομιλία δόθηκε την ημέρα που η Ρωσία άρχισε τους βομβαρδισμούς στη Συρία -όπως επισημαίνει το Foreign Policy, στη σύγχρονη Ρωσία η ψευδοεπιστήμη συνδυάζεται συχνά με τον πατριωτισμό.

Ο Κοβάλτσουκ φέρεται να προοριζόταν για επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών, η οποία όμως αρνήθηκε να τον δεχθεί ως μέλος το 2008. Μια πενταετία αργότερα, το 2013, η ρωσική κυβέρνηση αφαίρεσε τους πόρους και την ανεξαρτησία της Ακαδημίας.

Περίεργες απόψεις έχουν όμως και επίσημα μέλη της κυβέρνησης. Ο Αντόν Βάινο, προσωπάρχης του ρώσου προέδρου, δημοσίευσε το 2012 μελέτες για το «νοοσκόπιο», ένα όργανο που μπορεί να προβλέπει και να ελέγχει τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις σαρώνοντας το Σύμπαν.

Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και με την περίπτωση της Άνα Κουζνέτσοβα, η οποία διορίστηκε τον Σεπτέμβριο σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα παιδιών. Φέρεται να υποστηρίζει την αλλόκοτη θεωρία της «τελογονίας», σύμφωνα με την οποία το παιδί μιας γυναίκας κληρονομεί τα χαρακτηριστικά όλων των σεξουαλικών συντρόφων της.

Αυτή και άλλες περιπτώσεις ανάγκασαν την Ακαδημία Επιστημών να διορίσει επιτροπή για την καταπολέμηση της ψευδοεπιστήμης,  η οποία δημοσίευσε έκθεση τον Σεπτέμβριο προειδοποιώντας ότι η διάδοση παράλογων θεωριών οφείλεται εν μέρει στην απομόνωση της χώρας και στον εθνικισμό.

Ευτυχώς, υπάρχουν κι άλλοι που αντιδρούν. Ο ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος Gazeta.ru έχει δημιουργήσει ειδική ενότητα που ξεμπροστιάζει την ψεύτικη επιστήμη.

Όπως φαίνεται, όμως, ο συγγραφέας Αλεξάντερ Σοκόλοφ δεν θα δυσκολευτεί να βρει σε ποιον θα παραδώσει το βραβείο ψευδοεπιστήμης την επόμενη χρονιά. Το τρόπαιο δείχνει ένα πλάσμα σαν ερπετό να κάθεται με τη στάση του Σκεπτόμενου πάνω σε μια αιγυπτιακή πυραμίδα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια