Η Google θα λειτουργεί σύντομα μόνο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Εντός του 2017, τα κέντρα δεδομένων και τα γραφεία της Google σε όλο τον κόσμο θα λειτουργούν πλέον αποκλειστικά με ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε πανηγυρικά η εταιρεία.

«Σήμερα, είμαστε ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμης ενέργειας» αναφέρει στο επίσημο ιστολόγιο της Google ο Ουρς Χέλτζλε, αντιπρόεδρος Τεχνικής Υποδομής του ομίλου.

«Τα τελευταία έξι χρόνια, το κόστος της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας έπεσε κατά 60% και 80% αντίστοιχα, αποδεικνύοντας ότι οι ΑΠΕ είναι όλο και περισσότερο η επιλογή με το μικρότερο κόστος» επισημαίνει.


Η Google είναι μακράν ο μεγαλύτερος αγοραστής ανανεώσιμης ενέργειας σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Μεξικό (Πηγή: Google)

Τα κέντρα δεδομένων της Google κατανάλωσαν το 2015 περίπου 5,7 terrawatt-ώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας, και σχεδόν όλη αυτή η αστρονομική ποσότητα προήλθε από ΑΠΕ.


Πώς η Google αγοράζει και δαπανά ηλεκτρική ενέργεια. Η χρήση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αντισταθμίζεται με ανανεώσιμη ενέργεια που διοχετεύεται στο δημόσιο δίκτυο (Πηγή: Google)

Στην πράξη, η Google χρησιμοποιεί και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ δεν λειτουργούν τη νύχτα ή όταν δεν φυσάει. Ωστόσο η ενέργεια από ορυκτά καύσιμα αντισταθμίζεται σε ετήσια βάση από ανανεώσιμη ενέργεια που έχει αγοραστεί από την Google και διοχετεύεται στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι από το 2017 η εταιρεία θα έχει το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα που θα είχε αν χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η επιστήμη μάς λέει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί επείγουσα παγκόσμια προτεραιότητα» γράφει ο Χέλτζλε. «Πιστεύουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας, σε συνεργασία με τους πολιτικούς ηγέτες, πρέπει να κάνει γενναία βήματα, με τρόπο που οδηγεί στην ανάπτυξη και την ευκαιρία».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια