Ξεκινά ο πόλεμος της πατέντας για το επαναστατικό CRISPR

Δύο επιστημονικές ομάδες στις ΗΠΑ τσακώνονται για το ποιος θα εξασφαλίσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σύστημα γενετικής τροποποίησης CRISPR


Δεδομένου ότι η νέα μέθοδος αναμένεται να έχει ευρείες εμπορικές εφαρμογές, το διακύβευμα της διαμάχης μπορεί να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια: δύο επιστημονικές ομάδες στις ΗΠΑ τσακώνονται για το ποιος θα εξασφαλίσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σύστημα γενετικής τροποποίησης CRISPR.

Οι δύο πλευρές εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους σε ακρόαση του αμερικανικού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων την Τρίτη στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Το CRISPR (προφέρεται «κρίσπερ») λειτουργεί σαν μοριακό ψαλίδι που μπορεί να αποκόπτει συγκεκριμένες αλληλουχίες του γονιδιώματος και να τις αντικαθιστά με άλλες. Έχει γίνει πλέον η προτιμώμενη μέθοδος γενετικής τροποποίησης λόγω του χαμηλού κόστους και της ευκολίας που προσφέρει σε σχέση με άλλες τεχνικές.

Οι πιθανές εφαρμογές

Η αντιμετώπιση γενετικών νοσημάτων και η δημιουργία νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών είναι μόνο δύο από τις πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας.

Η πρώτη ομάδα που διεκδικεί την πατρότητα της τεχνικής αποτελείται από ερευνητές που συνδέονται με το Ινστιτούτο «Μπρόουντ» της Μασαχουσέτης, το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με το MIT και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η δεύτερη ομάδα συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία.

Η δεύτερη αυτή ομάδα, με επικεφαλής την Τζένιφερ Ντούντνα του Μπέρκλεϊ και την Εμανουέλ Σαρπεντιέρ της Βιέννης, υπέβαλαν την πρώτη αίτηση για πατέντα που αφορά το CRISPR το 2013, ενώ η ομάδα του «Μπρόουντ», με επικεφαλής τον Φενγκ Ζανγκ του MIT, κατατέθηκε μερικούς μήνες αργότερα.

Και οι δύο ομάδες έχουν πλέον εξασφαλίσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ωστόσο η ομάδα του Μπέρκλεϊ υποστήριξε ότι οι πατέντες του «Μπρόουντ» κάλυπτε την ίδια εφεύρεση που περιέγραφε η αίτηση του Μπέρκλεϊ το 2013.

Ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί για για τουλάχιστον έναν χρόνο η έρευνα του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών για το ποιος είναι ο πραγματικός εφευρέτης.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να δοθεί τέλος στην υπόθεση εφόσον το Γραφείο δεχτεί την ένταση της ομάδας του «Μπρόουντ». Η ομάδα υποστηρίζει ότι οι δικές της πατέντες, οι οποίες περιγράφουν τη χρήση του CRISPR σε ζωικά κύτταρα, αποτελούν επίτευγμα πέρα από τη «γενική περιγραφή» που έδωσε στην αίτησή της η ομάδα του Μπέρκλεϊ.

Αν όμως ο ισχυρισμός του Μπέρκλεϊ γίνει δεκτός, η ομάδα του «Μπρόουντ» θα μπορούσε να χάσει τις πατέντες που έχει ήδη εξασφαλίσει.

Βάσει των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έχουν απονεμηθεί, και οι δύο ομάδες έχουν αδειοδοτήσει τη χρήση του CRISPR σε μεγάλους παίκτες της φαρμακευτικής και βιοτεχνολογικής βιομηχανίας:

Η ομάδα του «Μπρόουντ» στη Monsanto και την General Electric Healthcare, μεταξύ άλλων, ενώ η ομάδα του Μπέρκλεϊ στην Caribou Biosciences που συνεργάζεται με τη Novartis και τη DuPont.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια