Ο Γιώργος δεν... κατάλαβε

Εθνική γκάφα!  Ο Παπανδρέου περιχαρής δίπλα στον Ερντογάν, που προκαλεί συνεχώς την Ελλάδα


Για την περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου, ακόμη και το λεξικό της ελληνικής γλώσσας είναι φτωχό για να τον χαρακτηρίσει. Αφού κατέστρεψε τη χώρα βάζοντάς τη στο Μνημόνιο και φέρνοντας στην Ε.Ε. το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεχίζει να προκαλεί τον κοινό νου και να δημιουργεί εύλογες απορίες για την (πολιτική) διαύγεια και νοημοσύνη του.

Το «παιντί», όπως τον αποκαλούσαν ειρωνικά και με... σπαστά ελληνικά οι σύντροφοί του όταν πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας (έπειτα από πιέσεις της Μαργαρίτας Παπανδρέου στον μακαρίτη τον Ανδρέα), δείχνει να μην έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεσαλώσει, όπως και άλλοι Τούρκοι πολιτικοί, αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάννης και διεκδικώντας νησιά στο Αιγαίο, ο πρώην πρωθυπουργός θεώρησε σωστό να εμφανιστεί στο πλευρό του «σουλτάνου» το Σαββατοκύριακο (έπειτα από συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως επισήμαναν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου), και μάλιστα έκοψε μαζί του κορδέλα εγκαινίων στην Καισάρεια έχοντας δίπλα του τον φιλότουρκο Γερμανό σοσιαλιστή Σρέντερ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς να συναισθάνεται το μέγεθος του ατοπήματός του (κυρίως σε επίπεδο συμβολισμών), έσπευσε να... διαφημίσει την κοινή παρουσία του με τον Ερντογάν εκδίδοντας σχετικό δελτίο Τύπου, που συνοδευόταν από τις σχετικές φωτογραφίες.


Διπλωματία του ζεϊμπέκικου


Στο κείμενο ο Παπανδρέου επικαλείται μάλιστα τη διπλωματία του ζεϊμπέκικου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οδηγός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να είναι η πολιτική που εφήρμοσαν εκείνος και ο (μακαρίτης πλέον) Ισμαήλ Τζεμ ως υπουργοί Εξωτερικών.
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο δελτίο του ΚΙΔΗΣΟ: «Ο Πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου παρευρέθη στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Καισάρεια, μετά από προσωπική πρόσκληση του πρώην Προέδρου της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και στο γεύμα που ακολούθησε, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους Τούρκους αξιωματούχους για τις διεθνείς εξελίξεις, το προσφυγικό και την πορεία των σχέσεων Ευρώπης - Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή ο σεβασμός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η συνέχιση της πολιτικής που εγκαινίασε με τον Ισμαΐλ Τζεμ, μια πολιτική βασισμένη στον αλληλοσεβασμό και τον διάλογο για την προώθηση του κοινού συμφέροντος, της ειρήνης και της σταθερότητας. Μια πολιτική που συνέβαλε καθοριστικά στο να περιοριστούν οι λεκτικές προκλήσεις, που είτε έχουν σχέση με την εσωτερική κατανάλωση είτε όχι, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ατραπούς».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια