Η πλήρης κατάπτωση της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών δεν φημίζεται για πολλά πράγματα. Υπάρχει χωρίς να διακρίνεται. Η εικόνα που έχει το ευρύ κοινό για τις δραστηριότητές της δεν είναι καλή. Η έξωθεν -όχι και τόσο καλή- μαρτυρία της οφείλεται και στις επιλογές της.

Τα παραδείγματα της κακοδαιμονίας αυτού του πνευματικού ιδρύματος, που θα μπορούσε να ωφελήσει τον τόπο, είναι πολλά. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να γίνει εκτεταμένη μνεία σε όλα τα μελανά σημεία της ιστορίας της Ακαδημίας. Δύο περιπτώσεις αρκούν για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Ένα... χτυπητό κρούσμα εντελώς άστοχης επιλογής απονομής τιμητικής διάκρισης ακούει στο όνομα «Τσαουσέσκου». Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, που βρίσκεται στη διεύθυνση http://mam.avarchive.gr/, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μια από τις πιο οικτρές στιγμές της Ακαδημίας Αθηνών.

Το βίντεο, που έχει κωδικό τεκμηρίου D2394, δείχνει την Έλενα Τσαουσέσκου, σύζυγο του κομμουνιστή τυράννου της Ρουμανίας, να εισέρχεται στις 26 Μαρτίου 1976 καταχειροκροτούμενη στην Ακαδημία Αθηνών, η οποία την είχε μόλις ανακηρύξει σε... αντεπιστέλλον μέλος.

Το 1989, ανήμερα τα Χριστούγεννα, οι Ρουμάνοι ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς όταν άκουσαν την είδηση για τον τερματισμό της ζωής του ζεύγους Τσαουσέσκου από εκτελεστικό απόσπασμα, το οποίο εφάρμοσε καταδικαστική απόφαση έκτακτου στρατοδικείου.

Μια άλλη κακή στιγμή της Ακαδημίας Αθηνών είναι πρόσφατη. Η αναφορά γίνεται στην ανάληψη της προεδρίας της ακαδημίας από τον διορισμένο πρωθυπουργό της τρόικας Λουκά Παπαδήμο. Ο άνθρωπος που εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου δίχως να έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και πολιτεύτηκε σαν υπάλληλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροομολογιούχους (το 2012) με το καταστροφικό «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν ιδιώτες (PSI). Ισως γι' αυτό, αλλά και για τις άλλες μνημονιακές πολιτικές που δρομολογήθηκαν επί των ημερών του να θεωρήθηκε επαρκής για να προεδρεύσει της Ακαδημίας Αθηνών.

Ζούμε σε ημέρες πλήρους καταπτώσεως.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια