«Ποτάμια του ουρανού» θα προκαλέσουν φονικές πλημμύρες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Γιγαντιαία «ποτάμια του ουρανού» - τα οποία θα μεταφέρουν 15 φορές μεγαλύτερη ποσότητα νερού από εκείνη που έχει ο Ποταμός Μισισιπής - μπορούν να οδηγήσουν στην ουσιαστική εξάλειψη του ανθρώπινου είδους, προκαλώντας τις χειρότερες πλημμύρες που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο κόσμος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες μάλιστα προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, ανακάλυψαν ότι 97 με 100% ενός συγκεκριμένου είδους στρειδιών (Olympia oysters) στο βόρειο τμήμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο πέθαναν το 2011, όταν η περιοχή επλήγη από τις δραματικές βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν από τα «ποτάμια της ατμόσφαιρας». Aυτά περιγράφουν μόνο το ήμισυ της συνολικής καταστροφής που προκλήθηκε εξαιτίας των ετήσιων βροχοπτώσεων, διάρκειας 10 με 15 ημερών, στην Καλιφόρνια.

Τα «ποτάμια της ατμόσφαιρας» σχετίζονται επίσης με τις δέκα μεγαλύτερες πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Βρετανία από τη το 1970.

Όσο ο ατμοσφαιρικός αέρας γίνεται πιο ζεστός τόσο μεγιστοποιείται η ικανότητά του να συγκρατεί περισσότερο νερό, έτσι μία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι οι αυξημένες βροχοπτώσεις σε μερικά μέρη του πλανήτη.

Η εν λόγω έρευνα εξέτασε πρώτα τις βιολογικές συνέπειες που θα προκύψουν όταν τα «ποτάμια της ατμόσφαιρας» θα καλύψουν ορισμένες περιοχές.

Ο ερευνητής Brian Cheng του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας είπε: «Όλα αυτά υποδεικνύουν πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα παράκτια οικοσυστήματα».

«Τα στρείδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, αλλά το συγκεκριμένο είδος είναι μόνο μία ένδειξη από τα όσα θα μπορούσαν να συμβούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία ίσως να αποτελούσε εμπόδιο για την αποκατάσταση του στρειδιού στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο».

Τα στρείδια ευδοκιμούσαν στο πάρκο China Camp State πριν τα χτυπήσουν οι βροχές, καθώς υπήρχαν περίπου 3.000 από αυτά ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σχεδόν ολική καταστροφή τους κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκε από την εισροή μεγάλης ποσότητας γλυκού νερού, το οποίο αραίωσε την περιεκτικότητα του αλατιού, καταστρέφοντας το οικοσύστημα των στρειδιών.

Συνολικά, 20 νέφη νερού προκάλεσαν βροχοπτώσεις στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα, τα νερά των οποίων κατέληξαν στα ποτάμια και στη συνέχεια στη θάλασσα το διάστημα ανάμεσα στον Οκτώβριο του 2010 και τον Σεπτέμβριο του 2011.

Τρία από αυτά ευθύνονται για την καταστροφή των στρειδιών. Ένα έγγραφο της Βασιλικής Αστρονομικής εταιρείας προειδοποιούσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα στρείδια.

«Σε περίπτωση μαζικών εκδηλώσεων θνησιμότητας, μπορεί επίσης να προκύψουν πολλαπλές επιπτώσεις σε όλη τη βιολογική κοινότητα» ανέφερε το συγκεκριμένο έγγραφο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια