Γραμμή Παυλόπουλου

Οι επισημάνσεις του Προέδρου για τους εξοπλισμούς και ο κίνδυνος από την Τουρκία


Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς
Πες τα, χρυσόστομε!» μου ήρθε να αναφωνήσω, όταν άκουσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λέει ορθά κοφτά στον Μοσκοβισί ότι ένα μεγάλο τμήμα του συσσωρευμένου ελληνικού χρέους δεν οφείλεται σε «αλόγιστες σπατάλες», αλλά στις υπέρογκες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Δαπάνες αναγκαστικές, που επιβάλλονται από τη διαρκή απειλή της γειτονικής Τουρκίας, ιδιαίτερα αφότου αυτή καταγράφηκε με ένα επίσημο casus belli, το οποίο αρνείται κατηγορηματικά να αποσύρει.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Παυλόπουλος έπρεπε να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας διακομματικής «άμυνας» στις κατηγορίες των δανειστών, ιδιαίτερα δε των Γερμανών, για το «σπάταλο» ελληνικό κράτος. Είναι απορίας άξιον γιατί ο Τσίπρας, όπως φυσικά και οι προκάτοχοί του, δεν έχει επιδιώξει να φέρει τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους ανασύροντας σε όλες τις συνόδους κορυφής που συζητείται το ελληνικό ζήτημα το κρίσιμο κεφάλαιο της πολεμικής απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα. Να παίξει δηλαδή τους Ευρωπαίους εταίρους στο δικό τους γήπεδο, επικαλούμενος τις δικές τους ευαισθησίες περί εδαφικής ακεραιότητας και προστασίας των εθνικών συνόρων.

Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο, Λουξεμβούργο ή Ολλανδία, και δεν απαιτούνται ιδιαίτερα ρητορικά χαρίσματα για να το καταλάβουν αυτό οι δανειστές. Μέσα στην ενωμένη Ευρώπη είμαστε οι μοναδικοί που αντιμετωπίζουμε άμεσο κίνδυνο επίθεσης από έναν γείτονα, ασταθή και απρόβλεπτο, με τεράστιες όμως στρατιωτικές δυνατότητες. Είμαστε καταδικασμένοι να «παρακολουθούμε», έστω και κατ’ αναλογία, τις φρενήρεις εξοπλιστικές δαπάνες της Τουρκίας, εκτός κι αν θέλουμε από μόνοι μας να… φινλανδοποιηθούμε στο άρμα της. Υπό την έννοια αυτή, μάλιστα, η Ελλάδα θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μια μπλόφα. Στον βαθμό που η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διατεθειμένη να εγγυηθεί ρητά και υπό τη μορφή συνθήκης «άμεσης στρατιωτικής αρωγής σε περίπτωση επίθεσης» τα ανατολικά μας σύνορα (παρεμπιπτόντως, αποτελούν και την απώτατη ευρωπαϊκή οριογραμμή), θα μπορούσαμε κι εμείς να δεσμευτούμε για κάθετη μείωση των αμυντικών δαπανών. Ακόμη και για κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, που θα εξοικονομήσει τεράστιους πόρους.

Στην πράξη πρόκειται για μπλόφα εκ του ασφαλούς. Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει την αμυντική δομή μιας στρατιωτικής συμμαχίας, κυρίως όμως επειδή οι Γαλλογερμανοί δεν θα ήθελαν να χάσουν έναν… πελάτη όπως η Ελλάδα για τα οπλικά τους συστήματα. Και μόνον όμως η κουβέντα θα έφερνε τους δανειστές σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Η επισήμανση Παυλόπουλου φρενάρει την… ευρωμουρμούρα για τις αλόγιστες κρατικές δαπάνες, επανακαθορίζοντας σε άλλες συντεταγμένες το ελληνικό πρόβλημα του χρέους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια