Τουρκική ύβρις και νέμεσις

Οι  Τούρκοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι λησμονούν τον φυσικό νόμο που τιμωρεί την αλαζονεία και την ύβρη. Ίσως να θέλουν να πειραματιστούν με αυτόν χρησιμοποιώντας σαν πειραματόζωο την πατρίδα τους.
 
Ένα από τα τελευταία σχετικά κρούσματα είναι εκείνο του Τανζού Οζτζάν, βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (σ.σ.: οι κεμαλικοί), που είπε σε ομιλία του στην τουρκική Βουλή: «Θα πάω στα νησιά και θα υψώσω την τουρκική σημαία. Μετά θα διπλώσω την ελληνική σημαία και θα τη στείλω με κούριερ στην ελληνική κυβέρνηση».

Η περίοδος στην οποία δείχνουν να έχουν πάρει (ή όντως έχουν πάρει) τόσο θάρρος οι επικεφαλής της τουρκικής πολιτικής σκηνής είναι ενδιαφέρουσα. Το ηθικό του τουρκικού στρατεύματος, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα και τον διωγμό χιλιάδων στελεχών του από τον πάσχοντα από σύνδρομο μεγαλείου και μανία καταδίωξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι πεσμένο.

Στην πολεμική αεροπορία της γείτονος έχει γίνει εκκαθαριστική επιχείρηση «αντιφρονούντων». Από τους περίπου 600 πιλότους που διέθετε έχουν απολυθεί περίπου 280. Οσοι έχουν πάρει τη θέση τους καλό θα είναι να βάλουν ένα ευμέγεθες «Ν» στην άτρακτο των αεροσκαφών τους.

Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν σίγουρα θα είναι ενήμερος για την πιθανότητα πραγματοποίησης «λευκής απεργίας» μερικών μονάδων του στρατού του σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο ή σύρραξη με την Ελλάδα. Ισως αυτό το σενάριο να είναι ευσεβής πόθος των εχθρών της Τουρκίας. Ισως όχι.

Επίσης, θα ήταν σοφό εκ μέρους των γειτόνων μας να σιγουρευτούν διπλά και τριπλά για τη στάση που θα κρατήσουν οι μεγάλες δυνάμεις αυτή την περίοδο σε μια ένοπλη αναμέτρηση Ελλάδας και Τουρκίας. Τέλος, θα έπρεπε να εξετάσουν προσεκτικά τις διαθέσεις των δικών τους γειτόνων, των χωρών που συνορεύουν μαζί τους.

Ενώ έχουν κάνει τόσες προσπάθειες για να προοδεύσει η χώρα τους, μπορεί να βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη στο έτος... 1913 και να αναθεωρήσουν τη Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφοντας μια νέα Συνθήκη των Σεβρών, πολύ χειρότερη από την αυθεντική. 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια