Γιατί η Άγκυρα στήνει πολεμικό σκηνικό στο Αιγαίο - Τι επιχειρεί να κερδίσει

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Μετά το χθεσινό άρθρο Μ.Τσαβούσογλου στη «Μιλιέτ» πως τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος τα ελληνικά Επιτελεία προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι κρύβεται πίσω από τις προκλήσεις αυτές.

Δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, ενέργειες εξαγωγής της κρίσης, ή μήπως προσπάθεια τουρκικού εκβιασμού για το προσφυγικό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για απλή κυβερνητική τουρκική πολιτική καθώς σε επερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της κεμαλικής αντιπολίτευσης σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, στην οποία ανέφεραν ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία».

Η δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έρχεται ως συνέχεια των ισχυρισμών του αρχηγού των κεμαλικών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου».  Δηλαδή στο «κόλπο» είναι όλο9ι μαζί.

«Η Άγκυρα χρειάζεται να αναρωτηθεί: σκοπεύει στα αλήθεια να γίνει μέλος της ΕΕ κάποια μέρα; Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να ξέρει ότι κάποια μέρα θα καταστεί αυτός ο υπεύθυνος για την άρνηση απελευθέρωσης της βίζας. Πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ. Και εγώ του το επιστρέφω. Η άρνηση του να αποδεχτεί τα κριτήριά μας σημαίνει ότι ο ίδιος αρνήθηκε την ελευθέρια κίνησης των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ

«Τα τελευταία δύο χρόνια, η Τουρκία μετακινείται κάθε μέρα λίγο πιο μακριά από την ΕΕ, ενώ έχει κάνει μια αξιόλογη δημοκρατική πρόοδο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν όμως δείχνει να στρέφεται προς το Αιγαίο.

Χθες οι Τούρκοι βάφτισαν την Κάσο «Τζομπάν» και ζήτησαν να ακυρωθεί ελληνική άσκηση στην περιοχή, γιατί με βάση τη συνθήκη της... Λωζάνης είναι αποστρατικοποιημένη. Πρόκειται, για την ΝΟΤΑΜ Α5446/16, με την οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 -και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου- αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.

Ταυτόχρονα είχαμε τις κλασικέςτρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τρία τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά μαχητικά, δύο εκ των οποίων πετούσαν σε σχηματισμό και ένα μεμονωμένο, προέβησαν επίσης σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με την Α. Μέρκελ, η οποία στη συνέχεια τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερτνογάν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του στη Γερμανίδα καγκελάριο για την «αυξανόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας». Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν απολύτως στην ανάγκη ύπαρξης και εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας στο προσφυγικό». Μία συμφωνία κρίσιμη, όπως αναγνώρισαν, «για το μέλλον της Ευρώπης και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησής του για το Κυπριακό, δίνοντας έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων. Εξέφρασε, μάλιστα, την απόλυτη στήριξη της Αθήνας όσον αφορά την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Ακολούθησε το τηλεφώνημα της κυρίας Μέρκελ στον Τούρκο πρόεδρο. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το προσφυγικό,

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Μέρκελ να δώσει εντολή να ενταθούν οι προσπάθειες αποτροπής της δράσης και παγώματος της χρηματοδότησης της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Είναι σαφές ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργεί κρίσεις για να πάρει ανταλλάγματα και συνήθως το καταφέρνει αφού θεωρεί τους πάντες... χτεσινούς.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια