Η επιτροπή που επιβλέπει τη ΝASA αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή

Τι άλλο θα ακούσουμε μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ; Η Επιτροπή Επιστήμης στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, της οποίας τον έλεγχο έχουν οι ρεπουμπλικανοί, ανάρτησε tweet που οδηγεί σε άρθρο με τον πηχυαίο τίτλο "Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες κάνουν βουτιά. Παγωμένη σιωπή από τους κινδυνολόγους του κλίματος".

Η Επιτροπή δείχνει έτσι να υιοθετεί την άποψη που είχε διατυπώσει προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ ότι η κλιματική αλλαγή είναι στην πραγματικότητα καλοστημένη φάρσα. Μετά την εκλογή του έδειξε να υπαναχωρεί από την ακραία αυτή άποψη, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ συνεχίζει να ανησυχεί.

Η Επιτροπή Επιστήμης, Διαστήματος και Τεχνολογίας επιβλέπει εξάλλου τη λειτουργία ομοσπονδιακών ερευνητικών φορέων που μελετούν το κλίμα όπως η NASA και η NOAA (Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας).
Το επίμαχο άρθρο στο οποίο οδηγεί το tweet της επιτροπής δημοσιεύτηκε στον συντηρητικό δικτυακό τόπο Breitbart και υποστηρίζει ότι οι προειδοποιήσεις για ρεκόρ ζέστης το 2016 είναι απλώς προπαγάνδα.

Ο συντάκτης του άρθρου ουσιαστικά αναπαράγει τους ισχυρισμούς προηγούμενου άρθρου της βρετανικής Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έπεσε το 2016 κατά έναν ολόκληρο βαθμό Κελσίου.

Μόνο που και τα δύο άρθρα βασίζονται σε ελλιπή δεδομένα και εσφαλμένα επιχειρήματα. Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Τζέισον Σέιμναου της Washington Post, ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι το αρχείο θερμοκρασιών που εξετάστηκε πηγαίνει πίσω μόνο μέχρι το 1979. Επιπλέον, το αρχείο αυτό αφορά μόνο τις θερμοκρασίες στην ξηρά και όχι τις θερμοκρασίες στη θάλασσα.

Αν ληφθούν υπόψη αυτοί οι δύο παράγοντες, η «απότομη πτώση» της θερμοκρασίας το 2016 εξαφανίζεται.

Επιπλέον, η σχετική πτώση της θερμοκρασίας στο δεύτερο μισό του 2016 ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο έδωσε τη θέση του στο Λα Νίνια, την ψυχρή φάση μιας ταλάντωσης της θερμοκρασίας στον Ειρηνικό.

Παρά το Λα Νίνια, όμως, το 2016 πιθανότατα θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2015 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στο tweet της Επιτροπής Επιστήμης δεν έχασε την ευκαιρία να απαντήσει ο Μπέρνι Σάντερς, αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον στη μάχη για το χρίσμα των δημοκρατικών στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές: «Πού πήρατε το διδακτορικό σας;» αναρωτήθηκε. «Στο Πανεπιστήμιο Τραμπ;».

Βαγγέλης Πρατικάκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια