Δεν εκδίδονται οι 3 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας το οποίο συνεδρίασε σήμερα αποφασίστηκε η μη έκδοση των τριών εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην πατρίδα τους. Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

Μετά από ακροαματική διαδικασία όπου υποβλήθηκαν οι ισχυρισμοί των τριών Τούρκων υπηκόων, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους για να δικαστούν. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα των Τουρκικών αρχών υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως. Μεταξύ άλλων στην πρόταση της ανέφερε πως δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία, διότι σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει η ζωή τους.

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας επισήμανε πως ήδη μέλη της οικογένειας των οικογενειών τους υφίστανται πιέσεις και διώξεις ενώ επισήμανε πως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταμάτησε τη συζήτηση για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. λόγω ελλείματος δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης του αιτήματος οι 3 εκζητούμενοι υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή τους, καθώς ανέφεραν ότι στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα. Mετά από την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών δεν χωρεί άλλο ένδικο μέσο εκτός αν η Τουρκία αποστείλει νέο αίτημα με άλλα αδικήματα.

"Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης" τόνισε ο δικηγόρος των Τούρκων αξιωματικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδοθούν οι τρεις εκ των οκτώ.

"Είμαι πάρα πολυ χαρούμενη, διότι τήρησα την υπόσχεση που τους ειχα δώσει ότι θα κάνω ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και νομικά εφικτό, προκειμένου να μην εκδοθούν στην Τουρκία", μας λέει χαρακτηριστικά στο Newsit.gr, η κ. Σταυρούλα Τομαρά.

"Τους ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που μου δείξανε επί 4 μήνες και οτι η δικαιοσύνη υπήρξε αντικειμενική", προσθέτει.

Αύριο πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για τρεις ακόμα Τούρκους και την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει για άλλους δύο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια