Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου

Σε μία εβδομάδα που φιλοξενεί καλές και κακές κινηματογραφικές επιλογές, οι πιο ενδιαφέρουσες ταινίες βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες ή... μάς έρχονται από τα παλιά (όπως η Επίσημη Ιστορία και το Citizenfour του 2014).
 
Από τις νέες ταινίες η καλύτερη επιλογή είναι «Η Δασκάλα» του Γιαν Χρεμπέκ, ενώ «αποκάλυψη» της εβδομάδας είναι ο μικρός πρωταγωνιστής του «Lion»

Η Δασκάλα
 (3,5/5)

Στη Μπρατισλάβα της δεκαετίας του 1980, μία δασκάλα -στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος- μπαίνει στην τάξη και ζητά να μάθει λεπτομέρειες για τη ζωή των μαθητών της. Σταδιακά θα αρχίσει να ζητά χάρες από τους γονείς -ανάλογα με το επάγγελμα του καθενός- και να χειραγωγεί παιδιά και ενήλικες. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να αντιδράσουν. Χρησιμοποιώντας ως όχημα την κωμωδία, ο τσέχος σκηνοθέτης Γιαν Χρέμπεκ (Παιχνίδια διχασμού και... εγκυμοσύνης) φτιάχνει μια ταινία που αναφέρεται σε ζητήματα σοβαρά, όπως η κατάχρηση της εξουσίας και τα τραύματα που μπορεί να προκαλέσει ο εκφοβισμός σε ένα παιδί. Η ταινία διαθέτει ένα παιχνιδιάρικο σενάριο, γεμάτο ειρωνεία -καρπός της συνεργασίας του Χρέμπεκ με τον Πετρ Γιαρκόφσκι- και μια υπέροχη ερμηνεία από την Ζουζάνα Μορέρι -η οποία βραβεύτηκε και στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Είναι δε βασισμένη σε πραγματική ιστορία, την οποία ο Γιαρκόφσκι θυμόταν από τα παιδικά του χρόνια.

Σκηνοθεσία: Γιαν Χρεμπέκ
Πρωταγωνιστούν: Ζουζάνα Μορέρι, Σονγκόρ Κασάι, Πέτερ Μπέμπτζακ, Ζουζάνα Κονέκα



Lion
 (2,5/5)

Άλλη μία πραγματική ιστορία που μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Όταν ήταν 5 χρονών ο Σαρού μπαίνει κατά λάθος σε ένα τρένο που τον μεταφέρει χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι του στην Ινδία. Θα υιοθετηθεί από μία οικογένεια Αυστραλών και χρόνια αργότερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα προσπαθήσει να βρει το σπίτι του και την οικογένειά του. Με έναν πιτσιρικά που σε στοιχειώνει με την παρουσία του -ταλαντούχος και φωτογενής ο Σάνι Παγουάρ-, το πρώτο μέρος της ταινίας αποδεικνύεται συγκινητικό (σε . Ωστόσο, η ταινία είναι μάλλον άνιση, αφού -και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο του Ντεβ Πατέλ, όσο και της Νικόλ Κίντμαν- το δεύτερο μέρος δεν διαθέτει το απαραίτητο δραματουργικό βάρος, ενώ μοιάζει να περιλαμβάνει σκηνές που απλά επαναλαμβάνονται.

Σκηνοθεσία: Γκαρθ Ντέιβις
Πρωταγωνιστούν: Ντεβ Πατέλ, Νικόλ Κίντμαν, Ρούνι Μάρα



Η Επίσημη Ιστορία
 (4/5)

1983, Αργεντινή. Η Αλίσια, μητέρα ενός υιοθετημένου παιδιού, είναι καθηγήτρια και διδάσκει Ιστορία. Λίγα χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας στην χώρα, η Αλίσια -που μέχρι τότε άκουγε μόνο την επίσημη εκδοχή της Ιστορίας- αρχίζει να ανοίγει τα μάτια και τα αυτιά της μπροστά σε όσα συνέβησαν στη χώρα της. Καθώς ο κόσμος γύρω της καταρρέει, η Αλίσια θα αρχίσει να υποψιάζεται ότι η υιοθεσία της κόρης της κρύβει από πίσω της μια φριχτή αλήθεια. Έχοντας κατακτήσει βραβείο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και όντας μία από τις κλασικές ταινίες του αργεντίνικου σινεμά, η «Επίσημη Ιστορία» είναι πρώτα απ' όλα μια ταινία γεμάτη θάρρος, μια ταινία που δεν φοβάται να μιλήσει ανοιχτά για τις συνέπειες του τρόμου και μάλιστα στη σκιά της δικτατορίας στη χώρα. Η ταινία προβάλλεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Σκηνοθεσία: Λουίς Πουένσο
Πρωταγωνιστούν: Νόρμα Αλεάντρο, Χέκτορ Αλτέριο, Ανάλια Κάστρο


Underworld: Αιματοχυσία
 (2,5/5)

Η πέμπτη ταινία Underworld έχει και πάλι ως πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπεκινσέιλ. Ο πόλεμος λυκανθρώπων και βαμπίρ καλά κρατεί και οι βρικόλακες θα χρειαστούν τη βοήθεια της Σελίνα για να μπορέσουν να επιβιώσουν μπροστά σε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο. Η Μπεκινσέιλ επιστρέφει σε έναν ρόλο που της ταιριάζει απόλυτα και η ταινία προσφέρει απενοχοποιημένη διασκέδαση: ξέρεις ότι πρόκειται για ένα B-movie που θα ικανοποιήσει, όμως, τους λάτρεις της σειράς -ενώ και οι υπόλοιποι δεν θα περάσουν άσχημα. Η ταινία προβάλλεται και σε 3D.

Σκηνοθεσία: Άννα Φέρστερ
Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπεκινσέιλ, Τίο Τζέιμς, Λάρα Πούλβερ, Τσαρλς Ντανς


The Bachelor
 (0/5)

Μετά από χρόνια τέσσερις φίλοι που σπούδασαν μαζί στη Θεσσαλονίκη συναντιούνται λίγο πριν τον γάμο του ενός από τους τέσσερις. Θα βρεθούν με μια νεκροφόρα στη Θεσσαλονίκη και θα μπλέξουν σε μια σειρά παρεξηγήσεις. Κάκιστη ελληνική παραγωγή που δεν θυμίζει σε τίποτα το αμερικάνικο Hangover -αν και το προσπαθεί. Γεμάτη κλισέ και προσβλητικά σχόλια προς όλες τις κατευθύνσεις, με κακές ερμηνείες και χοντροκομμένα αστεία, σε κάνει να σκέφτεσαι εάν η ταινία φτιάχτηκε γιατί έχει κάτι να πει ή για να διαφημίσει προϊόντα.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Σωτηρόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Τσιμιτέλης, Κατερίνα Γερονικολού, Αποστόλης Τότσικας, Θανάσης Βισκαδουράκης, Νίκος Βουρλιώτης, Τόνια Σωτηροπούλου


Εγκλωβισμένη (Shut In)
 (0,5/5)

Η Μαίρη, μια παιδοψυχολόγος που έχασε πρόσφατα τον σύζυγό της, ζει σε απομονωμένη εξοχική κατοικία της Νέας Αγγλίας με τον παραπληγικό γιο της. Θα προσπαθήσει να βοηθήσει ένα αγόρι, αλλά θα έρθει αντιμέτωπη με έναν θανάσιμο κίνδυνο στη διάρκεια μιας χιονοθύελλας. Αδιάφορο και άκρως προβλέψιμο θρίλερ που δεν μπορεί να σώσει ούτε η Ναόμι Γουότς. Η ταινία περιλαμβάνει μπόλικο εύκολο τρόμο και κυνηγητό, αλλά αδυνατεί να τρομάξει ή έστω να προκαλέσει το ενδιαφέρον του θεατή.

Σκηνοθεσία: Φάρεν Μπλακμπερν
Πρωταγωνιστούν: Ναόμι Γουότς, Όλιβερ Πλατ, Τσάρλι Χίτον, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ


Citizenfour

Ντοκιμαντέρ - ιστορικό ντοκουμέντο του 2014 που κέρδισε Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, το Citizenfour αναφέρεται στις αποκαλύψεις που έκανε ο Έντουαρντ Σνόουντεν σε δημοσιογράφους και στην σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ, Λόρα Πόιτρας από ένα ξενοδοχείο στο Χονγκ Κονγκ. Η συνέχεια γνωστή: οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν για την NSA και την έκταση των παρακολουθήσεών της (η αμερικανική υπηρεσία παρακολουθούσε εκατομμύρια πολίτες και ξένους ηγέτες) προκάλεσαν αντιδράσεις. Μέρος αυτού που βλέπουμε στο ντοκιμαντέρ παρουσιάσε φέτος ο Όλιβερ Στόουν στην ταινία του Snowden.

Σκηνοθεσία: Λόρα Πόιτρας


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια