To στοίχημα της 5ης Δεκεμβρίου

Πολλές κρίσιμες καμπές πέρασε η χώρα μετά τη συμφωνία του καυτού καλοκαιριού του 2015. Αυτή, όμως, που διανύει τώρα και τις επόμενες δεκαπέντε μέρες ίσως αποβεί η κρισιμότερη όλων. Η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους-δανειστές προβάλλει αποφασισμένη να κλείσει άρδην όλες τις εκκρεμότητες.

Η εντολή του πρωθυπουργού είναι παραπάνω από σαφής για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αν η φράση «πάση θυσία» δεν έφερε το γνωστό αρνητικό φορτίο, θα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη.
Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν, καθώς το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό από κάθε άλλη φορά. Αλλά δεν κρύβουν την αγωνία και τις ανησυχίες τους για τυχόν κωλυσιεργίες και αναβολές. Τέτοιες που να παραπέμπουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Το μπλοκάρισμα της απόφασης για το χρέος, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες, ακυρώνει ουσιαστικά τις προοπτικές εξόδου από την κρίση. Μπορεί η βιωσιμότητά του να μην είναι πανάκεια, αλλά είναι μονόδρομος για να υπάρξουν θετικές οικονομικές εξελίξεις.
Η λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, σε συνδυασμό με δεσμεύσεις για μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις συνιστούν τις βασικές προϋποθέσεις για να σταλούν προς πάσα κατεύθυνση τα αναγκαία μηνύματα. Οτι, δηλαδή, η χώρα εντάσσεται στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επανέρχεται η κανονικότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αίρονται, επομένως, οι επενδυτικές φοβίες. Το επικείμενο Eurogroup, έτσι κι αλλιώς, θα είναι ορόσημο. Είτε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και ανοίξει τον δρόμο προς την ελληνική ανάπτυξη είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αποφάσεις του υπερβαίνουν τα ελληνικά μεγέθη. Εκ των πραγμάτων η εμβέλειά τους εξακοντίζεται από τον Νότο έως τον Βορρά της Ευρώπης.
Σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται λόγω δομικών ελλειμμάτων, ανεπαρκειών της κυρίαρχης ελίτ και των καταστροφικών πολιτικών της λιτότητας. Επιπλέον, σε ένα περιβάλλον κινούμενης άμμου μετά το Brexit και ανόδου των ακροδεξιών-εθνικιστικών δυνάμεων. Αλλά και διεθνούς αβεβαιότητας, λόγω της εκλογής Τραμπ, η άρνηση για τη λύση του «ελληνικού προβλήματος» προορίζεται να είναι μοιραία.
Οσο και αν φαντάζει υπερβολικό, υπονομεύει το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Προσχηματικές αναβολές ή παραπομπή των μέτρων για το χρέος ισοδυναμούν με τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη στη ελληνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή συγκυρία. Δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τι τέξεται η επιούσα. Για να παραφράσουμε τη γνωστή φράση, αν χθες ήταν νωρίς για το χρέος, αύριο θα είναι αργά. Τώρα είναι η ώρα για να γυρίσουν, επιτέλους, σελίδα η οικονομία και η χώρα μας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια