Οι επτά ημέρες που θα κρίνουν τα πάντα: Μείωση χρέους ή «ηρωική» έξοδος για τoν Α.Τσίπρα!

Του Γιάννη Πετρίδη

H επόμενη εβδομάδα που θα κλείσει με το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου την επομένη του ιταλικού δημοψηφίσματος αναμένεται να κριθεί το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στην Ελλάδα στις αρχές του 2017.

Αν δεν κλειστεί το θέμα, δεν αποκλείονται οι εκλογές. Εκτίμηση pronews.gr: Αν δεν πάρει το χρέος, έστω με μία σαφή υπόσχεση για το άμμεσο μέλλον δεν θα κλείσει την αξιολόγηση και θα πάει σε εκλογές ο Α.Τσίπρας σε μια θεαματική ηρωική έξοδο, καταγγέλλοντας το κουαρτέτο και αφήνοντας στον Κ.Μητσοτάκη να χειριστεί την δεύτερη αξιολόγηση, νακροθετώντας από την αρχή μια πιθανή κυβέρνηση ΝΔ και λοιπών...

Ενα ηχηρό "Οχι" των Ιταλών, είναι πολύ πιθανό να αποβεί ευεργετικό για την Ελλάδα αν και ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, απέκλεισε "εδώ και τώρα" μείωση του χρέους, και μετέφερε την συζήτηση για το 2018.

Συγκεκριμένα ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε «Όταν το 2018 τελειώσει το πρόγραμμα θα αναλυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εάν υπάρξει ανάγκη θα δράσουμε. Όμως μία μείωση του χρέους αποκλείεται, και δεν ζητείται ούτε από τους Έλληνες. Εάν τελικά χρειασθεί θα βελτιωθούν ακόμη μία φορά οι όροι, για παράδειγμα ο χρόνος αποπληρωμής. Δεν ευσταθεί ότι το ΔΝΤ βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Η διαφορά έγκειται στο ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να αποφασιστούν ήδη τώρα ελαφρύνσεις στο χρέος, αλλά μία διαγραφή χρέους δεν ζητά ούτε το ΔΝΤ».

Κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων εκτιμούν ότι η β' αξιολόγηση θα κλείσει έως και τις 5 Δεκεμβρίου καθώς η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να τα δώσει όλα για να μπει στην τελική ευθεία η διευθέτηση του χρέους.

Βασικός στόχος του Μ. Μαξίμου είναι να υπάρξουν δεσμεύσεις για την διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρα στο πρόγραμμα  ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ και Βερολίνο-Βρυξέλλες, συγκρούονται για το μείγμα των μέτρων που θα ακολουθηθούν στην Ελλάδα: το ΔΝΤ προτείνει ή την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5 % σε 1,5% διαφορετικά εισηγείται την λήψη επώδυνων μέτρων όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου και η περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων.

Από την πλευρά της Ευρώπης ο Β. Σόιμπλε αρνείται προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα υπάρξει επιτοκιακή και χρονική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κια συνεπώς μείωσή του.

Ενόψει των εκλογών στην Γερμανία το 2017, ο Β. Σόιμπλε έχει επιλέξει την σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας απευθυνόμενος στο πολιτικό κοινό του κόμματός του επιμένοντας στην εφαρμογή των σκληρών μεταρρυθμίσεων αντί της ελάφρυνσης του χρέους. Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει σχετικές δηλώσεις και μετά την ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό ακόμα και  το σενάριο των εκλογών μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του γνωρίζουν πως η ψήφιση πρόσθετων μέτρων από την ελληνική Βουλή για το 2018 έως το 2020 θα κατέστρεφε όχι μόνο το όποιο πολιτικό του μέλλον, αλλά και την Αριστερά στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια