Τι ρόλο παίζει τελικά η HDL χοληστερόλη στην υγεία της καρδιάς;

Τελικά η HDL («καλή») χοληστερόλη παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας σχετικής πάθησης, σύμφωνα με μεγάλη καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Κλινικής Αξιολόγησης του Τορόντο, με επικεφαλής τον Δρ Ντέννις Κο, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 631.800 ενήλικες από την περιοχή του Οντάριο, κατά μέσο όρο 40 ετών. Κατά τη διάρκεια της πενταετίας σχεδόν 18.000 άτομα απεβίωσαν.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, άνδρες και γυναίκες με χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, έναντι εκείνων που είχαν μεταξύ 40 και 60 mg/dL.

Και ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου δεν αφορούσε μόνο τα καρδιακά αίτια, αλλά και άλλα, καθώς και τον καρκίνο.

Τα άτομα με χαμηλή HDL χοληστερόλη έτειναν να έχουν χαμηλότερο εισόδημα και υψηλότερο ποσοστό καπνίσματος, διαβήτη και υπέρτασης. Και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν και αυτές τις παραμέτρους, η χαμηλή HDL χοληστερόλη εξακολουθούσε να σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστά θνησιμότητας.

Τέλος δεν προέκυψαν στοιχεία ότι τιμές HDL πάνω από 90 mg/dL ήταν επιθυμητές, καθώς τα άτομα με τόσο υψηλή «καλή» χοληστερόλη ήταν πιθανότερο να αποβιώσουν από μη καρδιαγγειακά αίτια, συγκριτικά με όσους είχαν ενδιάμεσες τιμές.

«Το γεγονός ότι η χαμηλή HDL χοληστερόλη σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από κάθε αιτία είναι το κλειδί του μυστηρίου, καθώς σημαίνει ότι αποτελεί δείκτη για άλλα πράγματα, όπως ένας λιγότερο υγιεινός τρόπος ζωής ή γενικά χειρότερης υγείας. Επίσης, σημαίνει ότι είναι απίθανο η χαμηλή HDL να συντελεί απευθείας στην καρδιακή νόσο. Παράγοντες, όπως η γυμναστική και ο τρόπος ζωής, παίζουν και αυτοί ρόλο» εξηγεί ο Δρ Κο.

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια