H Σουηδία καταργεί τους φόρους στην ηλιακή ενέργεια

Στόχος της είναι να μηδενίσει τις εκπομπές αλλά και να δημιουργήσει κίνητρο για επενδύσεις


Με στόχο να έχει καταργήσει πλήρως τη χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2040, η κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να απαλλάξει τις επενδύσεις ηλιακής ενέργειας από τη φορολογία.

Σήμερα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ηλιακή ενέργεια είναι σχεδόν ανύπαρκτη στη Σουηδία, καθώς αντιστοιχεί σε λιγότερο από 0,1% της ηλεκτροπαραγωγής. Η σκανδιναβική χώρα βασίζεται κυρίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια (39%) και την πυρηνική (36%).

Φως στην πράσινη ενέργεια

Σύμφωνα με σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, από το 2017 η παραγωγή ηλιακής ενέργειας για ιδία χρήση δεν θα επιβαρύνεται καθόλου από φόρους, ενώ οι πάροχοι ενέργειας θα επιβαρύνονται με μόλις 500 κορόνες (51 ευρώ) ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας, ποσό μειωμένο κατά 98% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

«Αυτό καθιστά δυνατές τις γρήγορες επενδύσεις» δήλωσε η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον.

Όπως εκτιμά το Γαλλικό Πρακτορείο το σχέδιο πιθανότατα θα εγκριθεί από τη κοινοβούλιο, δεδομένου ότι η κεντροδεξιά αντιπολίτευση απαιτεί μεγαλύτερες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σχέδιο χρειάζεται επίσης την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει θέσει ως στόχο να αυξηθεί το μερίδιο των ΑΠΕ τουλάχιστον στο 20% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ένωση.

Τον Οκτώβριο, η σουηδική ρυθμιστική αρχή ενέργειας είχε εκτιμήσει ότι, προκειμένου να πετύχει η χώρα το στόχο του 100% ΑΠΕ, το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί στο 5 με 10 τοις εκατό.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια