Ο Πούτιν ξεκίνησε εκκαθαρίσεις στο ρωσικό κράτος: «Κανένας αξιωματούχος ή υπουργός δεν είναι ασφαλής» τους διεμήνυσε

Μετά το ξήλωμα και την διαπόμπευση του υπουργού οικονομικών Alexei  Ulyukaev, ο οποίος συνελήφθη για  δωροδοκία 2.000.000 $, ο  Βλαδίμηρος Πούτιν «αμόλησε» τους  ντετέκτιβ της δικής του υπηρεσία των «αδιάφθορων»  για να βρουν και να του φέρουν και άλλα «κεφάλια» προς γνώση και συμμόρφωση των υπολοίπων .

Ο Ρώσος πρόεδρος γνώριζε από την αρχή όλη την  πρόοδο της έρευνας για τις κινήσεις του  υπουργού. Με άλλα λόγια, για την  υπόθεση  Ulyukaev  ο ίδιος είχε ενημερωθεί από την αρχή για την πορεία των ερευνών καθώς και για την ύπαρξη και άλλων  διεφθαρμένων  μελών της κυβέρνησης.

Την ίδια ημέρα που  συνελήφθη ο Ρώσος υπουργό οικονομικών, οι επικεφαλείς  των υπηρεσιών επιβολής του νόμου  συνέλαβαν τον αναπληρωτή και τον κυβερνήτη της περιοχής Κεμέροβο,  επίσης για δωροδοκία.

Στις 16 Νοεμβρίου πρόσθετες πληροφορίες αναφέρουν  ότι έχει προκύψει έρευνα  όχι μόνο εναντίον του πρώην υπουργού  Ulyukaev, αλλά και σε μια σειρά από ανώτερους υπαλλήλους.

Αυτό αναφέρει η  εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη έναν ανώτερο υπάλληλο στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με την  δημοσίευση, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Andrei  Belousov, o βοηθός πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σουβάλοφ, η Marina  Romanova, και ο  επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάπτυξης Oksana Tarasenko, έχουν επίσης γίνει στόχοι της έρευνας.

Τι σημαίνει όλο αυτό; Πολλά και σημαντικά πράγματα:

Οι εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό μπορούν τώρα να αγγίξουν ακόμα και τους ανώτατους αξιωματούχους , μέχρι το επίπεδο των υπουργών και του αντιπροέδρου .
Το «κυνήγι» για διεφθαρμένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους έχει συστημικό χαρακτήρα, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των ανθρώπων που δυνητικά υπόκεινται σε έρευνες από το εύρος της γεωγραφικής και θεσμικής εμβέλειά τους.
Πρόκειται για χτύπημα πρώτον και κύριον εναντίον των  εκπροσώπων  των  φιλο-δυτικών αντιλήψεων . Κατά τη γνώμη των ειδικών ο Ulyukaev δεν ήταν επαγγελματίας στη δουλειά του. Ακόμη λιγότερο αρμόδιος επαγγελματικά  είναι  ο Dvorkovich,  που είναι ίσως ο νεότερος και πιο ανίκανος υπουργός αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.
Το  πιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της ταχείας έρευνας εναντίον του  είναι ακόμα άγνωστο. Αλλά η καρέκλα του ήδη τρίζει .

Βέβαια, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν εκτεταμένα συμπεράσματα. Αλλά κάποια γεγονότα δείχνουν ότι η εκκαθάριση « αλά Πούτιν» στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας κερδίζει τεράστια δυναμική.

 Αρκετούς μήνες πριν, έγραψε σε ένα άρθρο του ο Πρόεδρος Πούτιν  ότι είναι σημαντικό να απαλλαγούμε από το διεφθαρμένο και  φιλελεύθερο με δυτική επιρροή  στρώμα της ρωσικής άρχουσας ελίτ.

Τώρα αυτή η άποψη  υποστηρίζεται και από αποδεικτικά στοιχεία. Αυτές οι εκκαθαρίσεις ξεκίνησαν μετά τις ρωσικές βουλευτικές εκλογές και μετά την αλλαγή  της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Δύο παράγοντες είναι σημαντικοί αλλά και οι συνθήκες δεν είναι τυχαίες. Η  Ρωσία και ο πρόεδρος της ξεκίνησαν στην ουσία  ένα νέο σχέδιο στο εσωτερικό και στο διεθνές πεδίο, και αυτό είναι πλέον οφθαλμοφανές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια