Θα μπορέσει ο Ντόναλντ Τραμπ να αντιμετωπίσει το σκοτεινό κύκλωμα που κατευθύνει τους Αμερικανούς προέδρους;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είναι αν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει σύμφωνα με τις προεκλογικές του εξαγγελίες τον «Άξονα του Κακού», (axis of evil), δηλαδή όλο εκείνο το σκοτεινό κύκλωμα που κατευθύνει τους Αμερικανούς προέδρους.

Ένας από τους γνωστούς Γάλλους διανοούμενους και πολιτικός αναλυτής, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Γεωπολιτικής, ο Jean-Michel Vernoshe, έδωσε μια σημαντική συνέντευξη στην ρωσική εφημερίδα Pravda και αναφερόμενος στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, τόνισε ότι θα αναμένουμε με ενδιαφέρον αν θα προχωρήσει σε όσα έχει εξαγγείλει, δηλαδή στο σταμάτημα της στήριξης του Ισλαμικού Κράτους που δημιουργήθηκε από την Χίλαρι Κλίντον και κυρίως αν θα σταματήσει την ευρωκρατούμενη πορεία της παγκοσμιοποίησης, που κατατρώει τους λαούς της Ευρώπης και της Αμερικής.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα email της Χίλαρι που αποκαλύφτηκαν, η τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απευθύνονταν στην Σαουδική Αραβία και της ζητούσε να αιτήσει στο ISİS να κάνει κάποιες «κινήσεις», αποδεικνύοντας έτσι την σύνδεση Χίλαρι-Σαουδικής Αραβίας-Τζιχαντιστές.

Το μήνυμα του Τραμπ δεν είναι το μοναδικό ότι κάτι πάει να αλλάξει στην επικράτηση της Παγκοσμιοποίησης. Πρόσφατα ένας άλλος ηγέτης με εντυπωσιακό τρόπο, όπως τονίζει ο Jean-Michel Vernoshe, ο ηγέτης των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, με μια εντυπωσιακή κίνηση απέρριψε τις ΗΠΑ της Παγκοσμιοποίησης και στράφηκε προς την Ρωσία του Πούτιν.

Από την άλλη στην ίδια την Ευρώπη το Brexit ήταν ένα δυνατό χαστούκι σε όλο αυτό το παγκοσμιοποιητικό κύκλωμα, ενώ οι αναμενόμενες εκλογές μέσα στο 2017 σε μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών, δείχνει μια σημαντική στροφή της γηραιάς ηπείρου. Παράλληλα είναι και ο Πούτιν, που αποτελεί ένα ισχυρό ανάχωμα στην πορεία της Παγκοσμιοποίησης και μαζί με την Κίνα έχει γίνει το μεγάλο δέος της Δύσης. Σε όλα αυτά υπήρξε και η θλιβερή περίπτωση του νυν προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάν, που δεν μπόρεσε όπως και οι Γερμανοί να «χωνέψουν» την ήτα της αγαπημένης τους Χίλαρι και προέβηκαν σε κακεντρεχείς δηλώσεις μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κληθεί να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά. Θα αντιμετωπίσει μια σκληρή πολεμική με στρατευμένα ΜΜΕ εναντίον του, που τον κατηγόρησαν και για παιδεραστή.

Το ελπιδοφόρο είναι πως έχει αποδείξει πως είναι απρόβλεπτος, δηλαδή μη προγραμματισμένος και αυτό είναι πολύ σημαντικό

Ο χρόνος πάντως θα δείξει!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια