Την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα ανακοίνωσε η Τουρκία

Της Χριστίνας Φλάσκου

Η Τουρκία, μέσω ιστοσελίδας για τα πολιτιστικά μνημεία, γνωστοποίησε την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Ευξείνου Πόντου.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως πληροφορούμαστε από την Καθημερινή, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το μοναστήρι πρόκειται να  παραδοθεί και πάλι προς χρήση στις 16 Αυγούστου του 2018.

Το γεγονός αυτό ίσως να πρέπει να προβληματίσει δεδομένου ότι το μοναστήρι θα δοθεί μια ημέρα μετά την εορτή της Παναγίας, στην οποία όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια συνέρρεαν χιλιάδες Πόντιοι, και μη,  χριστιανοί ορθόδοξοι απ’ όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι το αρμόδιο τουρκικό υπουργείο είχε κλείσει το μοναστήρι από πέρυσι το φθινόπωρο, για λόγους ασφαλείας καθώς απαιτούνταν έργα για τη συγκράτηση των πελώριων λίθων που κρέμονται στην πλαγιά.

Βέβαια, για τις προθέσεις αυτές του υπουργείου είχε ενημερωθεί και επίσημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος με επιστολή του προς την τουρκική κυβέρνηση το Μαίο ζητούσε να πληροφορηθεί επισήμως για τη δυνατότητα διεξαγωγής των θρησκευτικών εκδηλώσεων τον Αύγουστο του 2016. Παράλληλα, είχε εκφράσει την ευχή να περατωθούν γρήγορα τα έργα, ώστε να του δινόταν η ευκαιρία να τελέσει και πάλι τη θεία λειτουργία ανήμερα της εορτής της Παναγίας (σ.σ κάτι που τελικά δεν εκπληρώθηκε).

Η απάντηση, όμως, της τουρκικής κυβέρνησης ήταν αρνητική καθώς δεν αναμενόταν να ολοκληρωθεί εγκαίρως τα έργα.

Με βάση τη νέα ανακοίνωση είναι ξεκάθαρο ότι χριστιανική λειτουργία δεν θα πραγατοποιηθεί ούτε το 2018 δεδομένου ότιτα έργα αναμένεται να περατωθούν στις 16 Αυγούστου, δηλαδή μια ακριβώς ημέρα μετά τη μεγάλη εορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Το γεγονός αυτό εκτός από την επίδραση που έχει στους Χριστιανούς Ορθόδοξους, πλήττει, παράλληλα και την οικονομία της περιοχής, καθώς η Τραπεζούντα, ως γνωστόν, κατακλύζεται από πιστούς και τουρίστες, τόσο από την Τουρκία όσο και από όλο τον κόσμο, καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου με αποκορύφωμα,βέβαια, την εορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο ο βουλευτής Τραπεζούντας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Χαλούκ Πεκσέν, κατέθεσε πρόσφατα επερώτηση στην οποία, σύμφωνα με την  εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ζητάει από τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ να απαντήσει «γιατί υπάρχει κωλυσιεργία στη διαδικασία αναστήλωσης της Μονής», αν «το γεγονός ότι κατά καιρούς πραγματοποιούν τελετές οι Ορθόδοξοι επηρέασε στο κλείσιμο» και εάν «με το κλείσιμο του Μοναστηριού επιδιώχθηκε η παρεμπόδιση της τέλεσης ορθόδοξων λειτουργιών».
Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια εφημερίδα «οι διαδοχικές εξελίξεις, όπως η δολοφονία του Χραντ Ντινκ, το κλείσιμο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια το κλείσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα του Μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά δεν έγιναν τυχαία, σχολιάζει ο Πεκσέν, προσθέτοντας ότι συνιστούν μια συνειδητή προσπάθεια, στο πλαίσιο καθοδηγούμενης πολιτικής, με σκοπό την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή της Τραπεζούντας και την καταστροφή του γοήτρου της πόλης».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια